Francuska pieczeń z warzywami
Udziec jagnięcy to typowe danie wielkanocne we Francji. Nic nie stoi na przeszkodzie, by podbiło także nasze podniebienia. Składniki: dwukilogramowy udziec, cebula, kilka ząbków czosnku, marchewka, seler, pietruszka, groszek mrożony, świeży tymianek i rozmaryn, oliwa, białe wino, bulion wołowy, sól, pieprz. Mięso nacieramy solą i pieprzem, robimy w nim kilka dziurek, w które wtykamy gałązki tymianku i rozmarynu oraz czosnek. Udziec smarujemy oliwą i podsmażamy w brytfance z każdej strony. Gdy mięso będzie zarumienione, dolewamy bulion i wino. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy trzy godziny. Gdy mięso będzie miękkie, dorzucamy pokrojone w małe kawałki warzywa i pieczemy jeszcze kilkanaście minut. Jeśli sos jest zbyt rzadki, zagęszczamy go mąką.