Szkocka zapiekanka jagnięca
Szkoci twierdzą, że najlepsza jagnięcina pochodzi właśnie z ich kraju. Chwalą się nią i wykorzystują w kuchni jak najczęściej, szczególnie w okresie świątecznym. Wielkanoc nie może obyć się bez jagnięcej zapiekanki. Najpierw trzeba przygotować ciasto z mąki, soli i smalcu. Dzielimy ciasto na dwie części. Jedną rozwałkowujemy na cienki placek i wykładamy w żaroodpornej formie. Zapiekamy kilkanaście minut, aż lekko się zrumieni. Jagnięcinę kroimy w dość grubą kostkę, solimy i podsmażamy na smalcu. Wyjmujemy mięso i na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę, czosnek i rozmaryn. Wkładamy ponownie mięso, zalewamy bulionem wołowym i dusimy, aż mięso będzie miękkie. Doprawiamy pieprzem, solą i zmielonym zielem angielskim. Zimny gulasz układamy na podpieczonym cieście, przykrywamy drugim płatem ciasta, widelcem dziurawimy w kilku miejscach wierzch i zapiekamy godzinę. Podajemy na gorąco.