Suflet czekoladowy
Suflet czekoladowy Pawła Małeckiego
*Składniki: *3 jajka, 70 g cukru pudru, 125 g czekolady deserowej, 90 g masła Pilos + 1 łyżeczka rozpuszczonego masła do posmarowania foremek, 50 g mąki 450 (tortowej)
Wykonanie: jajka (żółtka i białka razem) dokładnie ubić z cukrem pudrem na bardzo puszystą masę. Czekoladę połamać na kawałeczki, dodać pokrojone na nieduże kawałki masło i rozpuścić w kuchence mikrofalowej albo kąpieli wodnej (nad gorącą parą). Do ubitych jajek powoli wsypać mąkę, delikatnie wymieszać trzepaczką. Na koniec dodać rozpuszczoną, ciepłą czekoladę. Kokilki wysmarować rozpuszczonym masłem i wypełnić masą czekoladową. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg) przez ok. 7 minut, aż suflety urosną i delikatnie się zarumienią. Upieczone desery delikatnie wyjmujemy z piekarnika.
Czekoladowy przysmak przed podaniem można posypać kakao albo cukrem pudrem. Idealny suflet powinien być wilgotny (płynny) w środku. Doskonałym uzupełnieniembędzie gałka waniliowych bądź śmietankowych lodów i listek mięty.