Idealny suflet - na słodko i na słono

None

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 5Danie puszyste jak chmurka

Obraz
© Shutterstock.com

Musi być miękki i puszysty, pięknie wyrośnięty ponad obręcz kokilki. Suflet to przysmak elegancki, który może być podawany zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Niesłusznie uchodzi za trudny do zrobienia. Wystarczy dobry przepis, a na stół trafi pyszna i nietuzinkowa przystawka.

Suflet (ang. souffle, fr. soufflé) wywodzi się z Francji. Jego stworzenie przypisuje się francuskiemu szefowi kuchni Vincentowi La Chapelle'owi, który żył na przełomie XVII i XVIII wieku. La Chapelle gotował dla najznamienitszych osób, m.in. króla Ludwika XV i Madame de Pompadour, jego faworyty. Suflet prawdopodobnie powstał na początku XVIII wieku. Za ojca i popularyzatora tego przysmaku uchodzi również sławny francuski szef kuchni Marie-Antoine Car, który żył w latach 1784-1833. Samo słowo soufflé można tłumaczyć jako "wydęty", "napuszony".

/ 5Jak to się robi?

Obraz
© 123RF.COM

Sufletem nazywamy potrawę z utartych żółtek wymieszanych z pianą z białek, które łączy się z dowolnymi składnikami - serami, warzywami, owocami, czekoladą. Składniki przelewa się do ceramicznej kokilki, a następnie zapieka. To przystawka lekka, którą zjada się zaraz po przygotowaniu. Opadanie sufletu jest normalnym zjawiskiem, dlatego z jego spożyciem nie warto zwlekać. Obecność białek sprawia, że suflet przypomina nieco puszysty biszkopt. Przystawka jest miękka i delikatna.

/ 5Suflet serowy

Obraz
© 123RF.COM

1 łyżka miękkiego masła, 2 łyżki parmezanu, 3 łyżki masła, 1/4 szklanki mąki, 1 szklanka mleka, 1 szklanka sera gruyere, 4 jajka (żółtka i białka osobno), sól i pieprz

piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Naszykować 6 kokilek, każda o pojemności 180 ml. Wysmarować je miękkim masłem i oprószyć parmezanem (upewniając się, że ser pokrył dno i boki naczynia). W małym rondelku rozpuścić masło. Dodać mąkę i gotować przez minutę, ciągle mieszając. Dodać mleko i doprowadzić do wrzenia, nadal mieszając. Gotować przez kolejne 3 minuty. Dodać ser gruyere i mieszać do czasu, aż się roztopi. Zdjąć z ognia. Dodać żółtka jajek oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Porcjami dodawać je do masy z beszamelem i żółtkami. Tak otrzymaną masą napełnić kokilki. Piec przez 15-20 minut, aż suflety urosną i się zrumienią.

/ 5Suflet czekoladowy

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *3 jajka, 70 g cukru pudru, 125 g czekolady deserowej, 90 g masła Pilos + 1 łyżeczka rozpuszczonego masła do posmarowania foremek, 50 g mąki 450 (tortowej)

Wykonanie: jajka (żółtka i białka razem) dokładnie ubić z cukrem pudrem na bardzo puszystą masę. Czekoladę połamać na kawałeczki, dodać pokrojone na nieduże kawałki masło i rozpuścić w kuchence mikrofalowej albo kąpieli wodnej (nad gorącą parą). Do ubitych jajek powoli wsypać mąkę, delikatnie wymieszać trzepaczką. Na koniec dodać rozpuszczoną, ciepłą czekoladę. Kokilki wysmarować rozpuszczonym masłem i wypełnić masą czekoladową. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg) przez ok. 7 minut, aż suflety urosną i delikatnie się zarumienią. Upieczone desery delikatnie wyjmujemy z piekarnika.

Czekoladowy przysmak przed podaniem można posypać kakao albo cukrem pudrem. Idealny suflet powinien być wilgotny (płynny) w środku. Doskonałym uzupełnieniembędzie gałka waniliowych bądź śmietankowych lodów i listek mięty.

/ 5Suflet owocowy

Obraz
© 123RF.COM

Jeśli wybierzemy miękkie owoce (takie jak morela, brzoskwinia, gruszka, mango, banan), wrzucamy je do masy i miksujemy na gładko z resztą składników. Owocwe suflety warto podkreślić dodatkiem wanilii albo ulubionym likierem. Owoce z drobnymi pestkami (np. maliny) przed dodaniem do masy przecieramy przez sitko, by uzyskać gładkie purée.

*Inna propozycja: *kawałek owocu (np. gruszki czy jabłka, najlepiej wcześniej upieczone) umieścić na dnie kokilki, a naczynie wypełnić masą, po czym zapiec.

*Uwaga! *Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika. Choć suflet jest najsmaczniejszy zaraz po przyrządzeniu, na ciepło, niektórzy lubią je na zimno, zjadane następnego dnia - warto spróbować. Można je piec w kąpieli wodnej - wypełnione masą kokilki umieszczamy w wysokiej foremce wypełnionej wrzątkiem (woda powinna sięgać do połowy kokilek), po czym zapiekamy. Składniki przed przygotowaniem powinny osiągnąć temperaturę pokojową.

Wybrane dla Ciebie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami