Idealny suflet - na słodko i na słono
Danie puszyste jak chmurka
None
Musi być miękki i puszysty, pięknie wyrośnięty ponad obręcz kokilki. Suflet to przysmak elegancki, który może być podawany zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Niesłusznie uchodzi za trudny do zrobienia. Wystarczy dobry przepis, a na stół trafi pyszna i nietuzinkowa przystawka.
Suflet (ang. souffle, fr. soufflé) wywodzi się z Francji. Jego stworzenie przypisuje się francuskiemu szefowi kuchni Vincentowi La Chapelle'owi, który żył na przełomie XVII i XVIII wieku. La Chapelle gotował dla najznamienitszych osób, m.in. króla Ludwika XV i Madame de Pompadour, jego faworyty. Suflet prawdopodobnie powstał na początku XVIII wieku. Za ojca i popularyzatora tego przysmaku uchodzi również sławny francuski szef kuchni Marie-Antoine Car, który żył w latach 1784-1833. Samo słowo soufflé można tłumaczyć jako "wydęty", "napuszony".