Suflet owocowy
Jeśli wybierzemy miękkie owoce (takie jak morela, brzoskwinia, gruszka, mango, banan), wrzucamy je do masy i miksujemy na gładko z resztą składników. Owocwe suflety warto podkreślić dodatkiem wanilii albo ulubionym likierem. Owoce z drobnymi pestkami (np. maliny) przed dodaniem do masy przecieramy przez sitko, by uzyskać gładkie purée.
*Inna propozycja: *kawałek owocu (np. gruszki czy jabłka, najlepiej wcześniej upieczone) umieścić na dnie kokilki, a naczynie wypełnić masą, po czym zapiec.
*Uwaga! *Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika. Choć suflet jest najsmaczniejszy zaraz po przyrządzeniu, na ciepło, niektórzy lubią je na zimno, zjadane następnego dnia - warto spróbować. Można je piec w kąpieli wodnej - wypełnione masą kokilki umieszczamy w wysokiej foremce wypełnionej wrzątkiem (woda powinna sięgać do połowy kokilek), po czym zapiekamy. Składniki przed przygotowaniem powinny osiągnąć temperaturę pokojową.