Suflet serowy
Suflet serowy Nigelli Lawson
Składniki:
1 łyżka miękkiego masła, 2 łyżki parmezanu, 3 łyżki masła, 1/4 szklanki mąki, 1 szklanka mleka, 1 szklanka sera gruyere, 4 jajka (żółtka i białka osobno), sól i pieprz
Wykonanie:
piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Naszykować 6 kokilek, każda o pojemności 180 ml. Wysmarować je miękkim masłem i oprószyć parmezanem (upewniając się, że ser pokrył dno i boki naczynia). W małym rondelku rozpuścić masło. Dodać mąkę i gotować przez minutę, ciągle mieszając. Dodać mleko i doprowadzić do wrzenia, nadal mieszając. Gotować przez kolejne 3 minuty. Dodać ser gruyere i mieszać do czasu, aż się roztopi. Zdjąć z ognia. Dodać żółtka jajek oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Porcjami dodawać je do masy z beszamelem i żółtkami. Tak otrzymaną masą napełnić kokilki. Piec przez 15-20 minut, aż suflety urosną i się zrumienią.