Suflet czekoladowy
- 2,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 kostka masła
- 150g cukru
- 100g mąki
- 5 jajek
- niepełna łyżka stołowa proszku do pieczenia
Czekoladę i masło pokroić w kostkę. Wrzucić do małego metalowego garnka. W międzyczasie podgrzać wodę w większym garnku (niekoniecznie metalowym). Następnie należy umieścić mniejszy garnek w tym z wodą. Czekoladę i masło mieszamy, uzyskujemy w ten sposób jednolitą masę. Zestawiamy garnek na bok. Potem ubijamy jajka razem z cukrem. Wlewamy to do garnka z masą. Dodajemy mąkę i porszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Uzyskaną w ten sposób masę przelewamy do brytfanki. Wkładamy do lodówki na 5-6 godzin. Na koniec podgrzewamy piekarnik do 180-200 stopni i piezemy ciasto przez ok. 30-40 min.
Przepis dodał użytkownik shishke
Podziel się opinią
Komentarze