Hylyng, czyli śledź po kaszubsku. Przepis na regionalny przysmak znad morza

W żadnym innym regionie Polski nie ceni się śledzia tak bardzo, jak na Kaszubach. Tutejsi mieszkańcy z pokolenia na pokolenie przekazują sobie rozmaite receptury na przysmaki z tej smacznej i zdrowej ryby. Na szczególną uwagę zasługuje "hylyng opiekany z cebulą", czyli śledź po kaszubsku. Zalety tej potrawy i sprawdzony przepis przedstawiamy w cyklu "Ryba na piątek".

Hylyng, czyli śledź po kaszubsku. Przepis na regionalny przysmak znad morza
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Hylyng to po prostu kaszubska nazwa śledzia – ryby, która od wieków stanowiła podstawę jadłospisu mieszkańców tego regionu Polski, szczególnie biedniejszych warstw społecznych. Nieprzypadkowo jest bohaterem wielu legend i ludowych gawęd, do dziś opowiadanych przy kominku lub ognisku. No i przede wszystkim podstawowym składnikiem licznych potraw, jak wieść głosi, Kaszubi potrafią przyrządzać śledzia na ponad sto sposobów. Gotują go, prażą, wędzą i suszą.
Bardzo lubiana, także w innych częściach kraju, jest zwłaszcza smażona ryba z cebulką, w zalewie octowej. Przepis na "śledzia po kaszubsku", narodził się ponad 100 lat temu, a w kaszubskich rodzinach przekazuje się go z pokolenia na pokolenie. Niedawno przysmak trafił nawet na listę produktów regionalnych i tradycyjnych tworzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Zdrowy jak śledź

Współczesny Polak spożywa zdecydowanie zbyt mało ryb, w tym także śledzi – jeszcze w 2000 roku rocznie zjadał ich średnio ponad 3,5 kg, natomiast obecnie poniżej 2 kg. Warto pamiętać, że jest to nie tylko smaczny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy produkt, m.in. źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy odpowiadające zapotrzebowaniu organizmu, wystarczy wymienić lizynę (wzmacnia mięśnie i kości, poprawia koncentrację, wspiera pracę systemu odpornościowego), metioninę (oczyszczaniu ustrój ze szkodliwych toksyn) czy cysteinę (poprawia kondycję włosów czy paznokci).

Zobacz także wideo: jak rozpoznać świeżą rybę?

Śledź to również skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych – już 50 g mięsa tej ryby zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na te cenne związki, których zalety można długo wyliczać, m.in. regulują ciśnienie i poziomu "złego" cholesterolu LDL, zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a także świetnie wpływają na nastrój, zwiększając poziom serotoniny. Nienasycone kwasy tłuszczowe pozytywnie oddziałują na skórę czy wzrok. Mięso śledzi jest również bogate w mikroelementy (potas, fosfor, selen i jod) oraz liczne witaminy, zwłaszcza D3 (wpływającą prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego), B6 (niezbędną do produkcji krwinek czerwonych) oraz B12 (poprawiającą samopoczucie i zwiększającą odporność na stres).

Jak przyrządzić śledzia po kaszubsku

Do przygotowania kaszubskiej potrawy najlepszy jest świeży śledź, prosto z Bałtyku, jednak mieszkańcy centralnych czy południowych regionów Polski nie zawsze mają możliwość zdobycia tego produktu w sklepach. Alternatywą pozostają popularne płaty śledziowe, jednak należy pamiętać, że są one zwykle mocno solone, dlatego przed obróbką termiczną warto wymoczyć je przez kilka godzin w mleku lub wodzie. Następnie rybę (jeśli jest świeża, to wypatroszoną i pozbawioną ości), osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą oraz pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż uzyska piękny złoty kolor. Pod koniec na patelni układamy krążki cebuli i czekamy, aż się zeszkli.

Równocześnie przygotowujemy zalewę octową. Najpopularniejsza proporcja to: 5 szklanek wody, szklanka octu, pół cytryny, 2 łyżki cukru, łyżka soli, po 10 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu oraz 6 listków laurowych. Niekiedy skład wzbogaca się nasionami gorczycy białej i kolendry, ewentualnie ząbkami czosnku i plasterkami marchewki.

Wodę z przyprawami, zeszkloną cebulą, cytryną, czosnkiem i marchewką zagotowujemy i wlewamy do niej ocet. Jeszcze chwilę gotujemy. Podsmażone śledzie układamy pionowo w słoikach i zalewamy gorącą zalewą. Gdy przysmak wystygnie, warto umieścić go na dzień-dwa w chłodnym miejscu, najlepiej lodówce. Serwujemy z pieczywem lub jako danie obiadowe, w wersji kaszubskiej z gotowanymi ziemniakami i dodatkiem śmietany.

Wybrane dla Ciebie

Domowy oprysk na mszyce. Wystarczy ‘psik’ i pożegnasz uciążliwy problem
Domowy oprysk na mszyce. Wystarczy ‘psik’ i pożegnasz uciążliwy problem
Zanim dodasz do mizerii, wypróbuj prosty trik z cebulą. Podbija smak
Zanim dodasz do mizerii, wypróbuj prosty trik z cebulą. Podbija smak
Masz 50 lat? Dietetyk poleca te produkty na kolację, bo nie tuczą i ułatwiają zasypianie
Masz 50 lat? Dietetyk poleca te produkty na kolację, bo nie tuczą i ułatwiają zasypianie
Zajadamy się na potęgę i nie myślimy o skutkach. Rujnują wątrobę
Zajadamy się na potęgę i nie myślimy o skutkach. Rujnują wątrobę
Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedz na czczo. Skok cukru masz jak w banku
Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedz na czczo. Skok cukru masz jak w banku
Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu