Gulasz barani
Baranina jest w Polsce niedoceniana. Tymczasem mieszkańcy południowej Europy nie wyobrażają sobie kuchni bez baraniego mięsa. Gulasz barani jest naprawdę bardzo smaczny, warto więc przełamać schemat i sięgnąć po to właśnie mięso.
Potrzebujemy: kilogram mięsa baraniego z kością, pół kostki smalcu, dwie łyżki mąki, cztery łyżki koncentratu pomidorowego, dwie duże cebule, słodka papryka mielona, sól i pieprz. Mięso oczyszczamy, kroimy na kawałki o boku mniej więcej dwóch centymetrów. Kawałki oprószamy mąką, strzepujemy jej nadmiar i smażymy na smalcu. Przekładamy mięso do rondla i smażymy pokrojone cebule. Przekładamy je do garnka z mięsem, dodajemy przyprawy, zalewamy wodą, solimy do smaku i dusimy, aż mięso będzie miękkie.