Gulasz rybny
To danie jest idealne, gdy odpoczywamy nad wodą. Jeśli jeszcze mamy w swoim towarzystwie wędkarza, to sytuacja jest idealna. Gulasz rybny bowiem przygotować możemy z każdej ryby, najlepiej ze świeżo złowionej. Danie możemy przygotować w kociołku nad ogniskiem. Gotuje się krótko, ale zapach może przyciągnąć amatorów dobrego jedzenia, więc uważajmy! Na gulasz potrzebne nam będzie: około kilograma filetowanej ryby (szczupak, karp, pstrąg, sandacz, sum, ryby morskie), cytryna, jeden por, zielona papryka, dwie marchewki, trochę masła, pęczek koperku, sól i pieprz. Rybę kroimy na niezbyt małe kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. W kociołku rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojone warzywa: pora, marchewkę i paprykę. Krótko je smażymy i
dodajemy rybę. Zalewamy wodą, by lekko przykryć składniki, doprawiamy do smaku. Nie mieszamy, by ryba się nie rozpadła! Na koniec (po maksymalnie 30 minutach) posypujemy koperkiem.