Opieńki marynowane
Opieńki to jedna z najsmaczniejszych grzybów, jakie możemy znaleźć w polskich lasach. Doskonale sprawdzą się do smażenia, duszenia, gotowania oraz marynowania. Marynowane grzybki będą hitem każdej domowej imprezy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Na 4 słoiczki:
- ok. 600 g opieniek
- 1-2 cebule
Zalewa:
- 3,5 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10 proc.
- 1 łyżka soli
- 1/3 szklanki cukru
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, gorczyca
- Opieńki oczyść i opłucz pod zimną bieżącą wodą. Grzyby przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj 1 łyżeczkę soli, 1 łyżkę octu i zagotuj. Gotuj przez 5 minut na wolnym ogniu.
- Przygotuj zalewę. do garnka wlej wodę i ocet, dodaj cukier, sól i pokrojoną w piórka cebulę. Zagotuj i odstaw.
- Do zalewy przełóż odcedzone opieńki. Gotuj przez 15 minut.
- Słoiczki wypacz i osusz. Do każdego wsyp 0,5 łyżeczki gorczycy, dodaj po 1 liściu laurowym, po 2 kulki ziela angielskiego i 4 ziarenka pieprzu.
- Wrzące opieńki wraz z zalewą przełożyć do słoiczków, zakręć i ustaw go góry dnem.
- Odstaw do ostygnięcia.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze