Trwa ładowanie...
d1bcpow
d1bcpow

Opieńki marynowane

Przepis

Opieńki to jedna z najsmaczniejszych grzybów, jakie możemy znaleźć w polskich lasach. Doskonale sprawdzą się do smażenia, duszenia, gotowania oraz marynowania. Marynowane grzybki będą hitem każdej domowej imprezy.

2.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Opieńki marynowane
123RF
Składniki

Na 4 słoiczki:

  • ok. 600 g opieniek
  • 1-2 cebule

Zalewa:

  • 3,5 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10 proc.
  • 1 łyżka soli
  • 1/3 szklanki cukru
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, gorczyca
Przepis
  • Opieńki oczyść i opłucz pod zimną bieżącą wodą. Grzyby przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj 1 łyżeczkę soli, 1 łyżkę octu i zagotuj. Gotuj przez 5 minut na wolnym ogniu.
  • Przygotuj zalewę. do garnka wlej wodę i ocet, dodaj cukier, sól i pokrojoną w piórka cebulę. Zagotuj i odstaw.
  • Do zalewy przełóż odcedzone opieńki. Gotuj przez 15 minut.
  • Słoiczki wypacz i osusz. Do każdego wsyp 0,5 łyżeczki gorczycy, dodaj po 1 liściu laurowym, po 2 kulki ziela angielskiego i 4 ziarenka pieprzu.
  • Wrzące opieńki wraz z zalewą przełożyć do słoiczków, zakręć i ustaw go góry dnem.
  • Odstaw do ostygnięcia.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Opieńki marynowane
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d1bcpow
d1bcpow
d1bcpow
d1bcpow
Więcej tematów
d1bcpow