Opieńki marynowane
Opieńki to jedna z najsmaczniejszych grzybów, jakie możemy znaleźć w polskich lasach. Doskonale sprawdzą się do smażenia, duszenia, gotowania oraz marynowania. Marynowane grzybki będą hitem każdej domowej imprezy.
Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Kategoria przepisów: Przetwory
 - Sposób przygotowania: Marynowanie
 - Główne składniki :
 
Na 4 słoiczki:
- ok. 600 g opieniek
 - 1-2 cebule
 
Zalewa:
- 3,5 szklanki wody
 - 1 szklanka octu 10 proc.
 - 1 łyżka soli
 - 1/3 szklanki cukru
 - przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, gorczyca
 
Przepis
- Opieńki oczyść i opłucz pod zimną bieżącą wodą. Grzyby przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj 1 łyżeczkę soli, 1 łyżkę octu i zagotuj. Gotuj przez 5 minut na wolnym ogniu.
 - Przygotuj zalewę. do garnka wlej wodę i ocet, dodaj cukier, sól i pokrojoną w piórka cebulę. Zagotuj i odstaw.
 - Do zalewy przełóż odcedzone opieńki. Gotuj przez 15 minut.
 - Słoiczki wypacz i osusz. Do każdego wsyp 0,5 łyżeczki gorczycy, dodaj po 1 liściu laurowym, po 2 kulki ziela angielskiego i 4 ziarenka pieprzu.
 - Wrzące opieńki wraz z zalewą przełożyć do słoiczków, zakręć i ustaw go góry dnem.
 - Odstaw do ostygnięcia.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl