Grochówka - sekrety wojskowego przysmaku
Nie tylko dla umundurowanych
Menu żołnierza słusznie kojarzy się z polową, prostą kuchnią. Ale nie są to jedynie konserwy zajadane pajdą chleba. Szturmową potrawą na jednostkach i w terenie jest grochówka. To jedna z najbardziej treściwych polskich zup. Musi być wyrazista i dobrze zagęszczona, tak aby nierzadko stanowić pełen dwudaniowy obiad. Jej wojskowa receptura nie różni się bardzo od przepisu znanego w wielu polskich domach, gdzie obowiązkowo danie musi być zrobione na wędzonce i wzbogacone mięsną wkładką. Oto historia tej zupy i klasyczny przepis.
Menu żołnierza słusznie kojarzy się z polową, prostą kuchnią. Ale nie są to jedynie konserwy zajadane pajdą chleba. Szturmową potrawą na jednostkach i w terenie jest grochówka. To jedna z najbardziej treściwych polskich zup. Musi być wyrazista i dobrze zagęszczona, tak aby nierzadko stanowić pełen dwudaniowy obiad. Jej wojskowa receptura nie różni się bardzo od przepisu znanego w wielu polskich domach, gdzie obowiązkowo danie musi być zrobione na wędzonce i wzbogacone mięsną wkładką. Oto historia tej zupy i klasyczny przepis.