Chłodnik litewski - w czym tkwi jego sekret?
Chłodziec w polskiej kuchni
Chłodnik litewski, inaczej chłodziec, to jedna z wiosenno-letnich zup, która od lat gości na polskich stołach. Jest prosta w przygotowaniu, niezwykle orzeźwiająca i pyszna. Pisał o niej już sam Adam Mickiewicz w "Panu Tadeuszu": "Mężczyznom dano wódkę. Wtenczas wszyscy siedli i chłodziec litewski milcząc żwawo jedli". Za jego smak odpowiada przede wszystkim liście botwinki wraz z młodymi buraczkami, a także dobry nabiał. Oto co warto wiedzieć o tej potrawie, dlaczego warto ją jeść i jak ją przygotować, aby wyszła idealnie.
Chłodnik litewski, inaczej chłodziec, to jedna z wiosenno-letnich zup, która od lat gości na polskich stołach. Jest prosta w przygotowaniu, niezwykle orzeźwiająca i pyszna. Pisał o niej już sam Adam Mickiewicz w "Panu Tadeuszu": "Mężczyznom dano wódkę. Wtenczas wszyscy siedli i chłodziec litewski milcząc żwawo jedli". Za jego smak odpowiada przede wszystkim liście botwinki wraz z młodymi buraczkami, a także dobry nabiał. Oto co warto wiedzieć o tej potrawie, dlaczego warto ją jeść i jak ją przygotować, aby wyszła idealnie.