Dobra marynata to podstawa
- Przed grillowaniem ryb warto zamarynować je np. w soku z pomarańczy lub grillować z dodatkiem plasterków cytrusów. Stek wystarczy natrzeć olejem i dodać gałązkę świeżego zioła, a po usmażeniu w odpowiedniej temperaturze otrzymamy soczysty i pyszny kawałek mięsa. Jeśli użyjemy wołowiny dojrzewającej, wysokiej jakości, danie obroni się samo.
Marynaty ogółem dzielimy na mokre i suche. W przypadku tych pierwszych najprostszą bazą będzie olej, a wśród dodatków pojawić się może cebula, czosnek i zioła. Podstawą w marynatach suchych jest papryka słodka suszona, ale smak może uzupełnić papryka wędzona lub ostra. W marynatach suchych doskonale sprawdzi się drób, ale dla zrównoważenia smaku warto zaserwować go w towarzystwie grillowanego, kremowego i lekko orzechowego sera camembert oraz dwóch sosów: barbecue i na bazie jogurtu - tłumaczy szef kuchni.