Zmienność kalafiora: niejeden kolor, niejedna postać
W kuchni kalafior ma bardzo szerokie zastosowanie. Przez swój nienatarczywy smak może być bazą do przygotowania pysznej zupy. Produkt ten warto także uczynić głównym bohaterem dania - zapieczony lub usmażony w cieście będzie smakował doskonale. Znakomicie sprawdzi się także jako dodatek do schabu.
Schab z fioletowym kalafiorem
Składniki na 6 porcji: 1 kg schabu środkowego, 2 łyżki przyprawy do mięs, 1 mała cebulka, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka majeranku, 3 łyżki tłuszczu roślinnego do smażenia, 100 ml czerwonego wina (opcjonalnie), 100 g fioletowego kalafiora, 100 g brokułów lub kalafiora Romanesco, 1 łyżka masła, szczypta soli, pieprzu i cukru do smaku, 600 g obranych ziemniaków.