Schab z fioletowym kalafiorem
Szef Kuchni Knorr Piotr Murawski poleca ten przepis na rodzinny obiad.
1. Przygotuj aromatyczną marynatę. Przyprawę do mięs wymieszaj z majerankiem i roztartym czosnkiem, dodaj olej, całość wymieszaj. Tak powstałą marynatą natrzyj dokładnie mięso. Odstaw je na co najmniej godzinę do lodówki.
2. Po tym czasie schab obsmaż z obu stron na średnio rozgrzanej patelni. Zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C przez 45-50 minut. W międzyczasie ugotuj ziemniaki.
3. Nastaw garnek z osoloną wodą i łyżeczką cukru. W gotującej się wodzie sparz pokrojone na małe różyczki kalafiora i brokuły. Warzywa obtocz w rozpuszczonym maśle.
4. Na patelni podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy się zeszkli, wlej sok powstały z pieczenia schabu. Dolej wino, sos zagotuj, cały czas mieszając (można zagęścić go odrobiną mąki). Gotuj, aż nabierze odpowiedniej konsystencji.
5. Na ugotowanych ziemniakach ułóż plastry upieczonego schabu, całość obłóż dookoła warzywami. Po wierzchu mięso obficie polej gorącym sosem.
Rada szefa kuchni: Zamiast schabu możesz też użyć polędwiczki wieprzowej - wtedy czas pieczenia skróci się o połowę.