Prosty i tani przepis. Fińska zapiekanka z kalafiora, chleba i piwa
Fińska kuchnia jest bardzo prosta. Opiera się przede wszystkim na składnikach, które są łatwo dostępne w tamtej części Europy, czyli na rybach, dziczyźnie, grzybach czy owocach leśnych. Do posiłku podaje się często marynowane warzywa. Nie znajdziemy w niej wiele przypraw, ale soli i pieprzu nie może zabraknąć. Ważnym składnikiem jest też chleb pełnoziarnisty. Chleb stał się bazą do przygotowania pysznej zapiekanki.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Zapiekanki
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Piwo otwieramy i przelewamy do naczynia, aby zwietrzało. Kostki chleba przekładamy na blachę i wkładamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
- Kalafiora wrzucamy do wrzącej, osolonej wody na ok. 3 minuty, a następnie odcedzamy i wrzucamy na rozgrzane masło.
- Do podsmażonego kalafiora dodajemy grzanki, mieszamy i przekładamy na natłuszczoną blachę lub naczynie żaroodporne.
- Jajka ucieramy z kolendrą, solą, pieprzem i musztardą. Wlewamy piwo i mieszamy, a następnie polewamy kalafiora z grzankami.
- Całość posypujemy żółtym serem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl