Flaczki po rzymsku
Trippa ala romana, czyli tradycyjne rzymskie flaczki, mogą stanowić znakomitą alternatywę dla polskich, tradycyjnych flaków z majerankiem i pulpetami. Podawane w Rzymie nawet w najlepszych restauracjach flaczki są smaczne, aromatyczne i bardzo kolorowe. Ich zrobienie w domu jest dziecinnie proste. Musimy kupić najlepiej umyte już i wyczyszczone flaczki. Kroimy je na paski lub w małe kwadraty. Gotujemy we wrzątku 15 minut i odcedzamy, przelewając zimną wodą. Na patelni smażymy na oliwie pokrojone w słupki marchewki, seler naciowy, cebule i czosnek. Dodajemy kilka goździków, liść laurowy, sól i pieprz. Dorzucamy flaczki, zalewamy wszystko białym winem i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy pastą pomidorową i liście bazylii. Całość posypujemy startym parmezanem.