Eleganckie podroby. Tanio, ale smacznie i wytwornie

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Nie tylko smażona wątróbka

Obraz
© 123RF

Podroby kojarzą nam się z jedzeniem gorszej jakości. Niesłusznie. Serca, wątróbka, żołądki flaczki mogą stanowić bazę dań nie tylko smacznych, ale też wykwintnych. W swoich przepisach wykorzystują je najlepsi kucharze świata, którzy rzadko serwują dania z niższej półki.

Nic nie stoi na przeszkodzie, by równie smaczne i eleganckie dania z podrobów przygotować w domu. Nawet najwięksi malkontenci będą zdziwieni, gdy spróbują niektórych przysmaków.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Flaczki po rzymsku

Obraz
© 123RF

Trippa ala romana, czyli tradycyjne rzymskie flaczki, mogą stanowić znakomitą alternatywę dla polskich, tradycyjnych flaków z majerankiem i pulpetami. Podawane w Rzymie nawet w najlepszych restauracjach flaczki są smaczne, aromatyczne i bardzo kolorowe. Ich zrobienie w domu jest dziecinnie proste. Musimy kupić najlepiej umyte już i wyczyszczone flaczki. Kroimy je na paski lub w małe kwadraty. Gotujemy we wrzątku 15 minut i odcedzamy, przelewając zimną wodą. Na patelni smażymy na oliwie pokrojone w słupki marchewki, seler naciowy, cebule i czosnek. Dodajemy kilka goździków, liść laurowy, sól i pieprz. Dorzucamy flaczki, zalewamy wszystko białym winem i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy pastą pomidorową i liście bazylii. Całość posypujemy startym parmezanem.

/ 6Cynaderki cielęce

Obraz
© 123RF

Nerki cielęce to baza do wielu potraw. Najlepiej smakują duszone, z warzywami lub grzybami. Aby uzyskać idealny smak, musimy nerki rozciąć wzdłuż i wymoczyć przez kilka godzin w mleku lub maślance. Tak przygotowane nerki suszymy, kroimy na kawałki i podsmażamy na maśle. Przekładamy do rondla, dorzucamy świeże lub mrożone kurki (można je zastąpić innymi grzybami leśnymi), posiekany czosnek, spory pęczek zielonej pietruszki, pokrojoną w plasterki szalotkę, sól i pieprz. Wszystko zalewamy dobrym bulionem wołowym i dusimy. Pod koniec dodajemy śmietanę.

/ 6Gęsie żołądki po żydowsku

Obraz
© 123RF

Drobiowe żołądki są bardzo czasochłonne w przygotowaniu, bo trzeba je dość długo piec lub dusić, by były miękkie. Gęsie podroby są większe, bardziej mięsiste od kurzych i dlatego idealnie nadają się do tego dania. Najpierw kroimy każdy żołądek na pół. Kroimy w piórka kilka dużych cebul i kilka ząbków czosnku. Żołądki podsmażamy na smalcu, wyjmujemy je z patelni i na ten sam tłuszcz wrzucamy cebulę i czosnek. W dużym naczyniu żaroodpornym umieszczamy żołądki i lekko usmażone warzywa. Dolewamy wodę, doprawiamy solą, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym i majerankiem, a następnie pieczemy pod przykryciem około 2 godziny. Takie żołądki są słodkie i słone jednocześnie.

/ 6Yakitori z serc

Obraz
© 123RF

Podroby lubią mieszkańcy Azji. W Japonii bardzo popularnym daniem są małe szaszłyczki, nazywane yakitori. Możemy je zrobić również w domu. Potrzebna będzie marynata: miód, sos sojowy, mirin, kieliszek sake lub wódki i cukier. Wszystkie składniki mieszamy razem. Kurze serca kroimy na pół (wzdłuż) i wkładamy na kilka godzin do marynaty. Następnie nabijamy je na patyczki bambusowe (po cztery - pięć kawałków) i pieczemy na grillu lub na suchej patelni kilka minut. Podajemy z sosem sojowym lub słodkimi sosami chili.

/ 6Wątróbka z owocami

Obraz
© 123RF

Każda wątróbka smakuje dobrze ze słodkimi sosami lub dodatkami. A owoce pasują do niej idealnie. Wątróbkę kroimy na małe kawałki i moczymy w mleku kilka godzin. Wyjmujemy, myjemy i osuszamy, a następnie obtaczamy lekko w mące i smażymy na smalcu. Odsączamy z tłuszczu. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek cukru, a gdy zrobi się karmel, dorzucamy pokrojone w kostkę jabłka, gruszki, brzoskwinie, czereśnie lub wiśnie. Dodajemy szczyptę pieprzu, chili i mielonego imbiru. Gdy owoce się zagrzeją, dorzucamy wątróbkę. Na koniec mięso delikatnie solimy.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja