Dzień czosnku - jemy i świętujemy!
Duża siła w małym ząbku
Czosnek to jedna z najbardziej popularnych przypraw, stosowanych w kuchniach całego świata. To właśnie jego charakterystyczny smak i zapach, nierzadko nadają ostateczny charakter danej potrawie. Wyrazisty aromat czosnku ma wielu zwolenników, jednak to nie on sprawił, że ta niepozorna roślina zyskała tak ważne miejsce w naszym jadłospisie. Od wieków cenimy go przede wszystkim za niezwykłe właściwości.
Czosnek to jedna z najbardziej popularnych przypraw, stosowanych w kuchniach całego świata. To właśnie jego charakterystyczny smak i zapach nadają ostateczny charakter danej potrawie. Wyrazisty aromat czosnku ma wielu zwolenników, jednak to nie on sprawił, że ta niepozorna roślina zyskała tak ważne miejsce w naszym jadłospisie. Od wieków cenimy go przede wszystkim za niezwykłe właściwości.
- Czosnek znany jest ludziom od przeszło 5 tysięcy lat. Najprawdopodobniej pochodzi z zimnej i dalekiej Syberii. Dziś mamy szczegółową wiedzę na temat tego, jakie zawiera substancje i w jaki sposób wpływa na nasz organizm. Nasi przodkowie nie mieli takiej wiedzy, jednak przeczuwali, że czosnek jest rośliną o niezwykłych właściwościach - mówi dietetyczka Maja Lewandowska, z poradni Naturhouse w Gdańsku Morenie.