Cukinia w kuchni
Także przygotowując szaszłyki czy zastanawiając się nad oryginalnym śniadaniem, powinniśmy wziąć pod uwagę wykorzystanie tego warzywa.
- Cukinia, to obok cebuli i papryki, najlepsze warzywo do szaszłyków, a jeśli zetrzemy ją na tarce lub drobno pokroimy, możemy urozmaicić przy jej pomocy tradycyjny omlet - proponuje Agata Lewandowska.
Z kabaczka możemy też zrobić przekąski, przystawki, sosy, a nawet desery. - Tak naprawdę, wystarczy położyć plasterki cukinii na grillu, a już będzie wspaniała. Możemy też zadać sobie więcej trudu i przygotować np. efektowne faszerowane ruloniki z kabaczka albo wykorzystać to delikatne warzywo do przygotowania wytrawnych lub słodkich babeczek - zachęca specjalistka.
Dodatkowym atutem, który przemawia za cukinią, jest łatwość jej obróbki. - Młodej cukinii nie trzeba nawet obierać - mówi Agata Lewandowska.
Niektórzy mylnie podają, że kabaczek i cukinia to różne warzywa. Jeszcze inni kabaczkiem nazywają z kolei bakłażana, co też nie jest zgodne z prawdą.