Dyniowate, czyli prawdziwy smak jesieni

Dietetyk wyjaśnia, dlaczego warto jeść patisony, dynie i cukinie.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Dyniowata rodzina

Obraz
© 123RF.COM

Ogórek, arbuz i dynia - co je łączy? Wszystkie należą do grupy rodziny dyniowatych. O ile jednak sezon na arbuza jest już za nami, a ogórek, dzięki uprawie szklarniowej, od dawna już nie kojarzy nam się tylko z jedną porą roku, o tyle pozostałe dyniowate są prawdziwym symbolem jesieni. O tej porze roku pod dyniami, cukiniami, patisonami czy bakłażanami uginają się straganowe lady. Mimo to, dyniowate stosunkowo rzadko trafiają na nasze stoły. Wyjątek stanowi cukinia, a gdy zbliża się okres zaduszny, kupujemy też dynie, które częściej traktujemy jednak jako ozdoby. Tymczasem te jesienne warzywa powinny stanowić ważną część naszej diety o tej porze roku. Przyglądamy się ich właściwościom, kaloryczności i propozycjom podania.

/ 7Bogactwo przeciwutleniaczy

Obraz
© 123RF.COM

- Choć nie są to warzywa z grupy "super foods", dość powszechna opinia, że wartość odżywcza dyniowatych jest niska, jest absolutnie nieprawdziwa - mówi Agata Lewandowska, dietetyczka z poradni Dietosfera. - Są dobrym źródłem wielu cennych składników. W warzywach dyniowatych znajdziemy przede wszystkim potas, niewielkie ilości żelaza, foliany, karotenoidy i witaminy z grupy B.

Najcenniejszą substancją obecną w dyniowatych są jednak antyoksydanty. - Wszystkie dyniowate, zwłaszcza cukinia, zawierają dużą dawkę flawonoidów, czyli substancji aktywnych biologicznie, które chronią organizm przed negatywnymi skutkami działalności wolnych rodników - wyjaśnia ekspertka. - Przeciwdziałają one wielu chorobom cywilizacyjnym oraz przedwczesnemu starzeniu organizmu.

/ 7Niskokaloryczne i pyszne

Obraz
© 123RF.COM

Dyniowate są idealnym rozwiązaniem dla osób dbających o linię i chcących obniżyć poziom cholesterolu. - Osoby, które chcą zgubić zbędne kilogramy, powinny sięgać po cukinie czy bakłażany. Są bowiem bardzo sycące, a przy tym niskokaloryczne. Cukinia zawiera jedynie 15 kcal, a bakłażan 21 kcal w 100 gramach. Taki składnik posiłku z pewnością więc nie wpłynie negatywnie na figurę, a pozwoli uniknąć uczucia głodu - mówi Agata Lewandowska. - Równocześnie uważa się, że spożywanie warzyw dyniowatych, może mieć korzystny wpływa na poziom cholesterolu we krwi.

Niewątpliwą zaletą dyniowatych jest też ich uniwersalność. Można je dusić, gotować, smażyć i piec. Nadają się na zupy, zapiekanki, kotlety warzywne, pasty, sałatki, można je faszerować lub zastąpić nimi inne warzywa - np. ziemniaki.

/ 7Popularna cukinia

Obraz
© 123RF.COM

- Cukinia, zwana inaczej kabaczkiem, to produkt o bardzo szerokim zastosowaniu w kuchni. Jeśli tylko nie będziemy jej smażyć, może być jedzona nawet przez osoby, którym zalecono dietę łatwostrawną, nie obciąża bowiem przewodu pokarmowego. Najlepiej w takiej sytuacji spożywać cukinię obraną, duszoną lub gotowaną albo w postaci zupy kremu - przekonuje dietetyczka. - Z cukinii można też oczywiście przygotować inne dania np. wspaniałą zapiekankę. Doskonała jest też cukinia faszerowana, albo w postaci warzywnego leczo czy gulaszu, do których oczywiście dodajemy też inne warzywa - wylicza ekspertka i przekonuje, że pod względem wszechstronności cukinia ustępuje jedynie pomidorom. - Z cukinii można zrobić fantastyczne placki, które będą mniej kaloryczne niż te z ziemniaków. Z kolei duszony kabaczek z
koperkiem, to prosta i szybka do zrobienia jarzynka do obiadu.

/ 7Cukinia w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Także przygotowując szaszłyki czy zastanawiając się nad oryginalnym śniadaniem, powinniśmy wziąć pod uwagę wykorzystanie tego warzywa.

- Cukinia, to obok cebuli i papryki, najlepsze warzywo do szaszłyków, a jeśli zetrzemy ją na tarce lub drobno pokroimy, możemy urozmaicić przy jej pomocy tradycyjny omlet - proponuje Agata Lewandowska.

Z kabaczka możemy też zrobić przekąski, przystawki, sosy, a nawet desery. - Tak naprawdę, wystarczy położyć plasterki cukinii na grillu, a już będzie wspaniała. Możemy też zadać sobie więcej trudu i przygotować np. efektowne faszerowane ruloniki z kabaczka albo wykorzystać to delikatne warzywo do przygotowania wytrawnych lub słodkich babeczek - zachęca specjalistka.
Dodatkowym atutem, który przemawia za cukinią, jest łatwość jej obróbki. - Młodej cukinii nie trzeba nawet obierać - mówi Agata Lewandowska.
Niektórzy mylnie podają, że kabaczek i cukinia to różne warzywa. Jeszcze inni kabaczkiem nazywają z kolei bakłażana, co też nie jest zgodne z prawdą.

/ 7Bakłażan - afrodyzjak

Obraz
© 123RF.COM

Bakłażan to inaczej oberżyna, zwany też kiedyś "gruszką miłości", gdyż warzywo to uważane było za afrodyzjak. W przeciwieństwie do cukinii, która jest żółta lub zielona, bakłażan ma barwę ciemnofioletową, a dzięki temu, że nie trzeba go obierać, będzie ozdobą każdego dania.

- Bakłażan nie jest aż tak uniwersalny jak cukinia, ale także znajduje w kuchni wiele zastosowań. Przede wszystkim doskonale się nadaje do przyrządzania fantastycznych past, w tym tej najsłynniejszej - baba ghanoush - mówi Agata Lewandowska z Dietosfery. Popularna na Bliskim Wschodzie jak hummus, baba ghanoush przygotowywana jest z bakłażanów i sezamu, a podawana zazwyczaj z plackami chlebowymi lub jako dodatek do warzyw i mięs.

- Oberżyna stanowi także podstawę słynnej greckiej mussaki oraz wielu innych zapiekanek. Doskonale nada się też do wszelkich gulaszów, sosów do makaronu czy sałatek (pieczona lub grillowana, a nie surowa) - wymienia dietetyczka. - Warto też spróbować faszerowanych bakłażanów, zapiekanych pod żółtym serem, a także grillowanych plasterków bakłażana z przyprawami, które smakują znacznie lepiej niż chipsy - zachęca ekspertka.

/ 7Kosmiczne patisony

Obraz
© 123RF.COM

Najwięcej niepewności wśród konsumentów budzi inne warzywo z rodziny dyniowatych - patison. Niektórzy go obierają, inni uważają, że absolutnie nie powinno się tego robić, a młode warzywa zjadają na surowo ze skórką jak kalarepkę.

Nietypowy, przypominający UFO, kształt patisona sprawia, że wiele osób nie bardzo wie, jak się za niego zabrać. - Patisona można wykorzystać podobnie jak inne dyniowate - do gulaszu, leczo czy sałatek. Jednak ze względu na jego kształt można też zrobić z niego bardziej efektowne danie - podpowiada Agata Lewandowska. - Wystarczy wydrążyć patisona, nafaszerować, przykryć go "czapeczką" i zapiec. Warzywo to można też oczywiście gotować i smażyć. Popularnym sposobem obróbki tego warzywa jest także marynowanie. Najlepiej nadają się do tego bardzo małe egzemplarze, które będą ciekawym dodatkiem do sałatek, kanapek czy dań głównych - nie tylko dodadzą im smaku, ale także zachwycą swym nietypowym kształtem.

Jak widać dyniowate stanowią dla kucharza prawdziwe morze możliwości. A że teraz mamy ich największy urodzaj, warto popuścić wodze fantazji i poszaleć z jesiennymi dyniowatymi.

Agata Dudkiewicz

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają