Dyniowate, czyli prawdziwy smak jesieni
Dyniowata rodzina
Dietetyk wyjaśnia, dlaczego warto jeść patisony, dynie i cukinie.
Ogórek, arbuz i dynia - co je łączy? Wszystkie należą do grupy rodziny dyniowatych. O ile jednak sezon na arbuza jest już za nami, a ogórek, dzięki uprawie szklarniowej, od dawna już nie kojarzy nam się tylko z jedną porą roku, o tyle pozostałe dyniowate są prawdziwym symbolem jesieni. O tej porze roku pod dyniami, cukiniami, patisonami czy bakłażanami uginają się straganowe lady. Mimo to, dyniowate stosunkowo rzadko trafiają na nasze stoły. Wyjątek stanowi cukinia, a gdy zbliża się okres zaduszny, kupujemy też dynie, które częściej traktujemy jednak jako ozdoby. Tymczasem te jesienne warzywa powinny stanowić ważną część naszej diety o tej porze roku. Przyglądamy się ich właściwościom, kaloryczności i propozycjom podania.