Bakłażan - afrodyzjak
Bakłażan to inaczej oberżyna, zwany też kiedyś "gruszką miłości", gdyż warzywo to uważane było za afrodyzjak. W przeciwieństwie do cukinii, która jest żółta lub zielona, bakłażan ma barwę ciemnofioletową, a dzięki temu, że nie trzeba go obierać, będzie ozdobą każdego dania.
- Bakłażan nie jest aż tak uniwersalny jak cukinia, ale także znajduje w kuchni wiele zastosowań. Przede wszystkim doskonale się nadaje do przyrządzania fantastycznych past, w tym tej najsłynniejszej - baba ghanoush - mówi Agata Lewandowska z Dietosfery. Popularna na Bliskim Wschodzie jak hummus, baba ghanoush przygotowywana jest z bakłażanów i sezamu, a podawana zazwyczaj z plackami chlebowymi lub jako dodatek do warzyw i mięs.
- Oberżyna stanowi także podstawę słynnej greckiej mussaki oraz wielu innych zapiekanek. Doskonale nada się też do wszelkich gulaszów, sosów do makaronu czy sałatek (pieczona lub grillowana, a nie surowa) - wymienia dietetyczka. - Warto też spróbować faszerowanych bakłażanów, zapiekanych pod żółtym serem, a także grillowanych plasterków bakłażana z przyprawami, które smakują znacznie lepiej niż chipsy - zachęca ekspertka.