Popularna cukinia
- Cukinia, zwana inaczej kabaczkiem, to produkt o bardzo szerokim zastosowaniu w kuchni. Jeśli tylko nie będziemy jej smażyć, może być jedzona nawet przez osoby, którym zalecono dietę łatwostrawną, nie obciąża bowiem przewodu pokarmowego. Najlepiej w takiej sytuacji spożywać cukinię obraną, duszoną lub gotowaną albo w postaci zupy kremu - przekonuje dietetyczka. - Z cukinii można też oczywiście przygotować inne dania np. wspaniałą zapiekankę. Doskonała jest też cukinia faszerowana, albo w postaci warzywnego leczo czy gulaszu, do których oczywiście dodajemy też inne warzywa - wylicza ekspertka i przekonuje, że pod względem wszechstronności cukinia ustępuje jedynie pomidorom. - Z cukinii można zrobić fantastyczne placki, które będą mniej kaloryczne niż te z ziemniaków. Z kolei duszony kabaczek z
koperkiem, to prosta i szybka do zrobienia jarzynka do obiadu.