Wykorzystanie w kuchni
Dla Włochów ocet balsamiczny to w kuchni jeden z podstawowych produktów. I trudno się dziwić - odznacza się niezwykłym, silnym zapachem i smakiem, co pomaga podkreślić smak potrawy. Dietetyczka Dominika Sikora wyjaśnia, że w kuchni polskiej ocet balsamiczny jest coraz częściej wykorzystywany, zarówno do sałatek, jak i potraw serwowanych na ciepło. Jak jednak z niego korzystać, aby dominujący, octowy aromat podkreślał smak dania, a nie był główną, wyczuwalną przyprawą?
- Ocet balsamiczny ze względu na swój wyjątkowy smak jest przyprawą, która nadaje się zarówno do prostych potraw w celu urozmaicenia ich smaku, jak i bardziej wykwintnych. Najczęściej jest wykorzystywany do przyrządzania sosów. Połączenie octu balsamicznego, oliwy, wody, miodu i świeżych lub suszonych ziół nada charakter nawet zwykłej sałacie - podpowiada dietetyczka Naturhouse.
Specjalistka radzi: aby ocet nie przyćmił smaku potraw złożonych z większej ilości składników niż sama sałata, należy zachować umiar w jego stosowaniu. Warto zapamiętać proporcje: 1 łyżka octu na 2 łyżki wody/oliwy.