Ocet jabłkowy - najlepszy na odchudzanie
Szybkość działania i skuteczność to cechy produktów, które w dzisiejszych czasach są najbardziej pożądane. Chcemy szybko schudnąć, szybko wrócić do zdrowia, bez zbędnego zawracania głowy. Mało kto myśli o tym jakie koszty ponosi się w związku z takim podejściem do własnego zdrowia.
Oczekujemy od naszego organizmu, że będzie niezawodny, nie za bardzo przejmując się zdrową dietą i dbaniem o siebie. A jak pojawi się jakaś niedyspozycja, to faszerujemy się syntetycznymi lekami i liczymy na natychmiastowe efekty. Tymczasem wystarczy tak niewiele, by zrobić coś pożytecznego dla siebie. W tym wypadku - postawić na coś wysoce skutecznego, sprawdzonego na przestrzeni wieków, niedrogiego (można przygotować w domu), naturalnego i bardzo korzystnie oddziałującego na samopoczucie. Mowa o occie jabłkowym, który powszechniej jest stosowany w lecznictwie niż w kuchni.
Znany i ceniony
Podobno stosowała go Kleopatra, popularny był w starożytnym Rzymie, znał i używał go Hipokrates, a Krzysztof Kolumb wykorzystywał w zwalczaniu szkorbutu. Zatem cudowne właściwości tego żółto-brązowego płynu znane są od dawien dawna.
Ocet jabłkowy powstaje w procesie fermentacji świeżych, słodkich i dojrzałych jabłek. To źródło witamin: A, B1, B2, B6, C, E, P i beta-karotenu. Jest skuteczny w zwalczaniu bakterii, zawiera wiele istotnych minerałów i pierwiastków śladowych, takich jak potas, wapń, magnez, fosfor, chlor, sód, siarka, miedź, żelazo, krzem i fluor. Dodatkowo bardzo cennym składnikiem jest występująca w nim pektyna, która poprawia procesy trawienia, obniża poziom cholesterolu, poprawia stan naczyń krwionośnych, zapobiega miażdżycy i nadciśnieniu. Ocet jabłkowy dzięki zawartości przeciwutleniaczy opóźnia proces starzenia, korzystnie wpływa na serce oraz układ immunologiczny. Istnieje naprawdę długa lista dolegliwości, na które można go stosować. Poniżej prezentujemy tylko kilka przykładów.
Odchudzanie
Istnieje teoria, według której ocet jabłkowy wspomaga utratę wagi. W aptekach do nabycia są suplementy diety mające na celu walkę ze zbędnymi kilogramami, w których składzie jest właśnie ekstrakt z octu jabłkowego. W opinii niektórych wynika to z tego, że pomaga on przyspieszyć metabolizm, podczas gdy inni sugerują, że spala kalorie i hamuje apetyt. Zatem jeśli chcemy schudnąć zastosowanie octu jabłkowego jest bardzo proste - wystarczy dodać 2 łyżeczki tego płynu do szklanki wody i wypijać taką miksturę przed każdym posiłkiem.
Polecamy również:
Obniża poziom cukru
Przeprowadzone badania naukowe wykazały, że ocet może obniżyć poziom glukozy we krwi. Wyniki badań przeprowadzonych na grupie osób z cukrzyca typu II pokazały, że spożycie 2 łyżek octu jabłkowego po kolacji powodowało 4-6% spadek poziomu cukru we krwi w godzinach porannych. Inne badania wykazały, że ocet może zmniejszyć wzrost poziomu glukozy we krwi zaraz po posiłku. Ponadto istnieje teoria, że kwas octowy w occie spowalnia trawienie skrobi i zmniejsza indeks glikemiczny produktów skrobiowych.
Problemy skórne
Ma właściwości detoksykujące i oczyszczające. Ocet jabłkowy jest skutecznym i naturalnym środkiem, który leczy trądzik, zabijając bakterie, zapewniając właściwe pH skóry. Pochłania nadmiar sebum. Poradzi sobie także z łupieżem czy zbyt przetłuszczającą się skórą głowy, a nawet wypadaniem włosów. Ogranicza rozszerzenie porów skóry i poprawia przepływ składników odżywczych.
Ból gardła
Rozcieńczony ocet jabłkowy można z powodzeniem stosować do płukania gardła, gdy pojawi się ból, ale także na inne dolegliwośc - pleśniawki, afty czy problemy z dziąsłami. Jest faktycznie skuteczny.
Przeciwwskazania
Należy jednak wspomnieć i o tym, że pomimo iż jest on produktem naturalnym, istnieją pewne przeciwwskazania do jego długotrwałego stosowania. Musimy pamiętać, że ocet jabłkowy jest bardzo kwaśny i stosowany w formie nierozcieńczonej może powodować podrażnienie gardła i żołądka (dotyczy to szczególnie osób z chorobą wrzodową), a nawet uszkodzenie szkliwa zębów. **Dlatego zawsze powinien być rozcieńczony, mieszany z wodą lub sokiem. Długotrwałe stosowanie octu z jabłek może też skutkować niższą gęstością kości, powinny więc na niego uważać osoby chore na osteoporozę. Ocet jabłkowy może też wchodzić w interakcję z innymi lekami, więc przed podjęciem decyzji o włączeniu go do diety należy zasięgnąć porady lekarza.
Aleksandra Dwórznik
fot. flickr.com/jmayer1129/cc/at