Chlebek bananowy
Składniki:
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka orzechów nerkowca
- 1 szklanka suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 dojrzałe banany
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 3 łyżki gorącej wody
- 0,5 szklanki mleka roślinnego kokosowego
- 2 garście rodzynek
Przygotowanie: płatki owsiane, orzechy i wiórki zblenduj. Dodaj cynamon, mąkę i proszek do pieczenia. Mielone siemię lniane zalej 3 łyżkami gorącej wody i odstaw na chwilę. Banany rozgnieć widelcem i dodaj do suchych składników. Wlej mleko, papkę z siemienia oraz miód i żurawinę. Wymieszaj wszystko. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę, wyrównaj, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.