Desery, które nie pójdą w boczki. Słodkie, ale bez cukru

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

/ 5Posmakują całej rodzinie

Obraz
© iStock.com

Jesienią często dopada nas ochota na coś słodkiego. Niestety skutki podjadania czekoladek i ciasteczek mogą być opłakane. Ucierpi nie tylko sylwetka, ale również zdrowie i samopoczucie. Więc zamiast wyciągać z szafki kolejną paczkę nafaszerowanych białym cukrem, konserwantami i tłuszczami trans ciastek, przygotuj w domu pyszny i zdrowy deser. Zapraszamy do naszej galerii.

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 8 śliwek
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • cynamon
  • garść włoskich orzechów
  • 100 g mąki orkizowej
  • 50 g stałego oleju kokosowego
  • 50 g ksylitolu
  • 0,5 szklanki posiekanych migdałów

Przygotowanie: jabłka obierz i pokrój w dużą kostkę. Ze śliwek usuń pestki, owoce podziel na ćwiartki. Wymieszaj jabłka i śliwki z cynamonem i cukrem. Z podanych składników przygotuj kruszonkę. Ułóż owoce w kokilkach, posyp je orzechami i kruszonką. Piecz przez ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanych do 200 stopni.

/ 5Czekoladowe ciasteczka

Obraz
© iStock.com
  • 60 g płatków owsianych
  • 100 g mąki owsianej
  • 3 łyżki prawdziwego kakao
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2 dojrzałe banany
  • niepełna szklanka mleka kokosowego
  • garść rodzynek
  • łyżka masła orzechowego
  • 3 łyżeczki syropu klonowego
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich

Przygotowanie: w misce wymieszaj mąkę, płatki, sodę i kakao. Dodaj rozgniecionego banana, mleko, masło orzechowe, rodzynki i syrop klonowy. Orzechy posiekaj i upraż na suchej patelni. Przesyp do pozostałych składników i wymieszaj. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Łyżką nakładaj porcje ciasta i formuj z nich okrągłe ciasteczka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut.

/ 5Lody truskawkowe na ciepło

Obraz
© iStock.com
  • 100 g mrożonych truskawek
  • 80 g suszonych daktyli
  • 120 g komosy ryżowej
  • 1 ugotowany na parze lub upieczony burak
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego

Przygotowanie: Daktyle namocz w przegotowanej, ciepłej wodzie przez ok. 30 minut. Komosę ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Wszystkie składniki zblenduj na gładka masę. Podawaj w pucharkach.

/ 5Chlebek bananowy

Obraz
© iStock.com
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 dojrzałe banany
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego kokosowego
  • 2 garście rodzynek

Przygotowanie: płatki owsiane, orzechy i wiórki zblenduj. Dodaj cynamon, mąkę i proszek do pieczenia. Mielone siemię lniane zalej 3 łyżkami gorącej wody i odstaw na chwilę. Banany rozgnieć widelcem i dodaj do suchych składników. Wlej mleko, papkę z siemienia oraz miód i żurawinę. Wymieszaj wszystko. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę, wyrównaj, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.

/ 5Budyń waniliowy

Obraz
© iStock.com
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 0,5 szklanki mleka migdałowego
  • laska wanilii
  • 5 łyżeczek syropu klonowego

Przygotowanie: kaszę opłucz, a następnie ugotuj. Zmiksuj ją z mlekiem roślinnym, syropem klonowym i nasionkami wanilii (laskę rozkrój wzdłuż, a nasionka zeskrob tępą stroną noża). Podawaj z prażonymi jabłkami lub sokiem malinowym.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości