Desery, które nie pójdą w boczki. Słodkie, ale bez cukru

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

/ 5Posmakują całej rodzinie

Obraz
© iStock.com

Jesienią często dopada nas ochota na coś słodkiego. Niestety skutki podjadania czekoladek i ciasteczek mogą być opłakane. Ucierpi nie tylko sylwetka, ale również zdrowie i samopoczucie. Więc zamiast wyciągać z szafki kolejną paczkę nafaszerowanych białym cukrem, konserwantami i tłuszczami trans ciastek, przygotuj w domu pyszny i zdrowy deser. Zapraszamy do naszej galerii.

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 8 śliwek
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • cynamon
  • garść włoskich orzechów
  • 100 g mąki orkizowej
  • 50 g stałego oleju kokosowego
  • 50 g ksylitolu
  • 0,5 szklanki posiekanych migdałów

Przygotowanie: jabłka obierz i pokrój w dużą kostkę. Ze śliwek usuń pestki, owoce podziel na ćwiartki. Wymieszaj jabłka i śliwki z cynamonem i cukrem. Z podanych składników przygotuj kruszonkę. Ułóż owoce w kokilkach, posyp je orzechami i kruszonką. Piecz przez ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanych do 200 stopni.

/ 5Czekoladowe ciasteczka

Obraz
© iStock.com
  • 60 g płatków owsianych
  • 100 g mąki owsianej
  • 3 łyżki prawdziwego kakao
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2 dojrzałe banany
  • niepełna szklanka mleka kokosowego
  • garść rodzynek
  • łyżka masła orzechowego
  • 3 łyżeczki syropu klonowego
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich

Przygotowanie: w misce wymieszaj mąkę, płatki, sodę i kakao. Dodaj rozgniecionego banana, mleko, masło orzechowe, rodzynki i syrop klonowy. Orzechy posiekaj i upraż na suchej patelni. Przesyp do pozostałych składników i wymieszaj. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Łyżką nakładaj porcje ciasta i formuj z nich okrągłe ciasteczka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut.

/ 5Lody truskawkowe na ciepło

Obraz
© iStock.com
  • 100 g mrożonych truskawek
  • 80 g suszonych daktyli
  • 120 g komosy ryżowej
  • 1 ugotowany na parze lub upieczony burak
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego

Przygotowanie: Daktyle namocz w przegotowanej, ciepłej wodzie przez ok. 30 minut. Komosę ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Wszystkie składniki zblenduj na gładka masę. Podawaj w pucharkach.

/ 5Chlebek bananowy

Obraz
© iStock.com
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 dojrzałe banany
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego kokosowego
  • 2 garście rodzynek

Przygotowanie: płatki owsiane, orzechy i wiórki zblenduj. Dodaj cynamon, mąkę i proszek do pieczenia. Mielone siemię lniane zalej 3 łyżkami gorącej wody i odstaw na chwilę. Banany rozgnieć widelcem i dodaj do suchych składników. Wlej mleko, papkę z siemienia oraz miód i żurawinę. Wymieszaj wszystko. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę, wyrównaj, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.

/ 5Budyń waniliowy

Obraz
© iStock.com
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 0,5 szklanki mleka migdałowego
  • laska wanilii
  • 5 łyżeczek syropu klonowego

Przygotowanie: kaszę opłucz, a następnie ugotuj. Zmiksuj ją z mlekiem roślinnym, syropem klonowym i nasionkami wanilii (laskę rozkrój wzdłuż, a nasionka zeskrob tępą stroną noża). Podawaj z prażonymi jabłkami lub sokiem malinowym.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę