Desery, które nie pójdą w boczki. Słodkie, ale bez cukru

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

/ 5Posmakują całej rodzinie

Obraz
© iStock.com

Jesienią często dopada nas ochota na coś słodkiego. Niestety skutki podjadania czekoladek i ciasteczek mogą być opłakane. Ucierpi nie tylko sylwetka, ale również zdrowie i samopoczucie. Więc zamiast wyciągać z szafki kolejną paczkę nafaszerowanych białym cukrem, konserwantami i tłuszczami trans ciastek, przygotuj w domu pyszny i zdrowy deser. Zapraszamy do naszej galerii.

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 8 śliwek
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • cynamon
  • garść włoskich orzechów
  • 100 g mąki orkizowej
  • 50 g stałego oleju kokosowego
  • 50 g ksylitolu
  • 0,5 szklanki posiekanych migdałów

Przygotowanie: jabłka obierz i pokrój w dużą kostkę. Ze śliwek usuń pestki, owoce podziel na ćwiartki. Wymieszaj jabłka i śliwki z cynamonem i cukrem. Z podanych składników przygotuj kruszonkę. Ułóż owoce w kokilkach, posyp je orzechami i kruszonką. Piecz przez ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanych do 200 stopni.

/ 5Czekoladowe ciasteczka

Obraz
© iStock.com
  • 60 g płatków owsianych
  • 100 g mąki owsianej
  • 3 łyżki prawdziwego kakao
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2 dojrzałe banany
  • niepełna szklanka mleka kokosowego
  • garść rodzynek
  • łyżka masła orzechowego
  • 3 łyżeczki syropu klonowego
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich

Przygotowanie: w misce wymieszaj mąkę, płatki, sodę i kakao. Dodaj rozgniecionego banana, mleko, masło orzechowe, rodzynki i syrop klonowy. Orzechy posiekaj i upraż na suchej patelni. Przesyp do pozostałych składników i wymieszaj. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Łyżką nakładaj porcje ciasta i formuj z nich okrągłe ciasteczka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut.

/ 5Lody truskawkowe na ciepło

Obraz
© iStock.com
  • 100 g mrożonych truskawek
  • 80 g suszonych daktyli
  • 120 g komosy ryżowej
  • 1 ugotowany na parze lub upieczony burak
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego

Przygotowanie: Daktyle namocz w przegotowanej, ciepłej wodzie przez ok. 30 minut. Komosę ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Wszystkie składniki zblenduj na gładka masę. Podawaj w pucharkach.

/ 5Chlebek bananowy

Obraz
© iStock.com
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 dojrzałe banany
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego kokosowego
  • 2 garście rodzynek

Przygotowanie: płatki owsiane, orzechy i wiórki zblenduj. Dodaj cynamon, mąkę i proszek do pieczenia. Mielone siemię lniane zalej 3 łyżkami gorącej wody i odstaw na chwilę. Banany rozgnieć widelcem i dodaj do suchych składników. Wlej mleko, papkę z siemienia oraz miód i żurawinę. Wymieszaj wszystko. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę, wyrównaj, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.

/ 5Budyń waniliowy

Obraz
© iStock.com
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 0,5 szklanki mleka migdałowego
  • laska wanilii
  • 5 łyżeczek syropu klonowego

Przygotowanie: kaszę opłucz, a następnie ugotuj. Zmiksuj ją z mlekiem roślinnym, syropem klonowym i nasionkami wanilii (laskę rozkrój wzdłuż, a nasionka zeskrob tępą stroną noża). Podawaj z prażonymi jabłkami lub sokiem malinowym.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw