Posmakują całej rodzinie
Jesienią często dopada nas ochota na coś słodkiego. Niestety skutki podjadania czekoladek i ciasteczek mogą być opłakane. Ucierpi nie tylko sylwetka, ale również zdrowie i samopoczucie. Więc zamiast wyciągać z szafki kolejną paczkę nafaszerowanych białym cukrem, konserwantami i tłuszczami trans ciastek, przygotuj w domu pyszny i zdrowy deser. Zapraszamy do naszej galerii.
Składniki:
- 4 jabłka
- 8 śliwek
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- cynamon
- garść włoskich orzechów
- 100 g mąki orkizowej
- 50 g stałego oleju kokosowego
- 50 g ksylitolu
- 0,5 szklanki posiekanych migdałów
Przygotowanie: jabłka obierz i pokrój w dużą kostkę. Ze śliwek usuń pestki, owoce podziel na ćwiartki. Wymieszaj jabłka i śliwki z cynamonem i cukrem. Z podanych składników przygotuj kruszonkę. Ułóż owoce w kokilkach, posyp je orzechami i kruszonką. Piecz przez ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanych do 200 stopni.
Czekoladowe ciasteczka
- 60 g płatków owsianych
- 100 g mąki owsianej
- 3 łyżki prawdziwego kakao
- 0,5 łyżeczki sody
- 2 dojrzałe banany
- niepełna szklanka mleka kokosowego
- garść rodzynek
- łyżka masła orzechowego
- 3 łyżeczki syropu klonowego
- 0,5 szklanki orzechów włoskich
Przygotowanie: w misce wymieszaj mąkę, płatki, sodę i kakao. Dodaj rozgniecionego banana, mleko, masło orzechowe, rodzynki i syrop klonowy. Orzechy posiekaj i upraż na suchej patelni. Przesyp do pozostałych składników i wymieszaj. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Łyżką nakładaj porcje ciasta i formuj z nich okrągłe ciasteczka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut.
Lody truskawkowe na ciepło
- 100 g mrożonych truskawek
- 80 g suszonych daktyli
- 120 g komosy ryżowej
- 1 ugotowany na parze lub upieczony burak
- 30 g wiórków kokosowych
- 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
Przygotowanie: Daktyle namocz w przegotowanej, ciepłej wodzie przez ok. 30 minut. Komosę ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Wszystkie składniki zblenduj na gładka masę. Podawaj w pucharkach.
Chlebek bananowy
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka orzechów nerkowca
- 1 szklanka suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 dojrzałe banany
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 3 łyżki gorącej wody
- 0,5 szklanki mleka roślinnego kokosowego
- 2 garście rodzynek
Przygotowanie: płatki owsiane, orzechy i wiórki zblenduj. Dodaj cynamon, mąkę i proszek do pieczenia. Mielone siemię lniane zalej 3 łyżkami gorącej wody i odstaw na chwilę. Banany rozgnieć widelcem i dodaj do suchych składników. Wlej mleko, papkę z siemienia oraz miód i żurawinę. Wymieszaj wszystko. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę, wyrównaj, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.
Budyń waniliowy
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej
- 0,5 szklanki mleka migdałowego
- laska wanilii
- 5 łyżeczek syropu klonowego
Przygotowanie: kaszę opłucz, a następnie ugotuj. Zmiksuj ją z mlekiem roślinnym, syropem klonowym i nasionkami wanilii (laskę rozkrój wzdłuż, a nasionka zeskrob tępą stroną noża). Podawaj z prażonymi jabłkami lub sokiem malinowym.