Desery, które nie pójdą w boczki. Słodkie, ale bez cukru

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

/ 5Posmakują całej rodzinie

Obraz
© iStock.com

Jesienią często dopada nas ochota na coś słodkiego. Niestety skutki podjadania czekoladek i ciasteczek mogą być opłakane. Ucierpi nie tylko sylwetka, ale również zdrowie i samopoczucie. Więc zamiast wyciągać z szafki kolejną paczkę nafaszerowanych białym cukrem, konserwantami i tłuszczami trans ciastek, przygotuj w domu pyszny i zdrowy deser. Zapraszamy do naszej galerii.

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 8 śliwek
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • cynamon
  • garść włoskich orzechów
  • 100 g mąki orkizowej
  • 50 g stałego oleju kokosowego
  • 50 g ksylitolu
  • 0,5 szklanki posiekanych migdałów

Przygotowanie: jabłka obierz i pokrój w dużą kostkę. Ze śliwek usuń pestki, owoce podziel na ćwiartki. Wymieszaj jabłka i śliwki z cynamonem i cukrem. Z podanych składników przygotuj kruszonkę. Ułóż owoce w kokilkach, posyp je orzechami i kruszonką. Piecz przez ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanych do 200 stopni.

/ 5Czekoladowe ciasteczka

Obraz
© iStock.com
  • 60 g płatków owsianych
  • 100 g mąki owsianej
  • 3 łyżki prawdziwego kakao
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2 dojrzałe banany
  • niepełna szklanka mleka kokosowego
  • garść rodzynek
  • łyżka masła orzechowego
  • 3 łyżeczki syropu klonowego
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich

Przygotowanie: w misce wymieszaj mąkę, płatki, sodę i kakao. Dodaj rozgniecionego banana, mleko, masło orzechowe, rodzynki i syrop klonowy. Orzechy posiekaj i upraż na suchej patelni. Przesyp do pozostałych składników i wymieszaj. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Łyżką nakładaj porcje ciasta i formuj z nich okrągłe ciasteczka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut.

/ 5Lody truskawkowe na ciepło

Obraz
© iStock.com
  • 100 g mrożonych truskawek
  • 80 g suszonych daktyli
  • 120 g komosy ryżowej
  • 1 ugotowany na parze lub upieczony burak
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego

Przygotowanie: Daktyle namocz w przegotowanej, ciepłej wodzie przez ok. 30 minut. Komosę ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Wszystkie składniki zblenduj na gładka masę. Podawaj w pucharkach.

/ 5Chlebek bananowy

Obraz
© iStock.com
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 dojrzałe banany
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego kokosowego
  • 2 garście rodzynek

Przygotowanie: płatki owsiane, orzechy i wiórki zblenduj. Dodaj cynamon, mąkę i proszek do pieczenia. Mielone siemię lniane zalej 3 łyżkami gorącej wody i odstaw na chwilę. Banany rozgnieć widelcem i dodaj do suchych składników. Wlej mleko, papkę z siemienia oraz miód i żurawinę. Wymieszaj wszystko. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę, wyrównaj, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.

/ 5Budyń waniliowy

Obraz
© iStock.com
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 0,5 szklanki mleka migdałowego
  • laska wanilii
  • 5 łyżeczek syropu klonowego

Przygotowanie: kaszę opłucz, a następnie ugotuj. Zmiksuj ją z mlekiem roślinnym, syropem klonowym i nasionkami wanilii (laskę rozkrój wzdłuż, a nasionka zeskrob tępą stroną noża). Podawaj z prażonymi jabłkami lub sokiem malinowym.

Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców