Trwa ładowanie...

Czy grzyby rzeczywiście są ciężkostrawne? Dietetyk wyjaśnia

Grzyby, oprócz wody, zawierają jeszcze cenne aminokwasy oraz białka. Osobom z problemami gastrycznymi poleca się lekkostrawne prawdziwki i pieczarki.

d39ofpk
d39ofpk

Dietetycy często przestrzegają przed ciężkostrawnymi grzybami, które dodatkowo nie dostarczają nam zbyt wiele składników odżywczych. Należy wiedzieć jednak, że grzyby, oprócz wody, zawierają jeszcze cenne aminokwasy oraz białka. Mitem więc jest stwierdzenie, że są bezwartościowe dla naszego organizmu. Osobom z problemami gastrycznymi poleca się lekkostrawne prawdziwki i pieczarki.

Najkorzystniejsze dla zdrowia jest jedzenie grzybów suszonych. Np. w prawdziwku poddanemu suszeniu znajdziemy siedem razy więcej białka niż w surowym. Niestety, wartość kaloryczna jest również kilkukrotnie wyższa.

d39ofpk
d39ofpk
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d39ofpk
Więcej tematów