Boczniaki - wyjątkowe grzyby nie tylko na obiad

Te jadalne grzyby uprawne pochodzą z Chin, a w ostatnich latach coraz częściej spotkać je można w polskich sklepach. Największa popularnością cieszą się dwa gatunki: boczniak ostrygowy i cytrynowy. To produkty o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Są doskonałym źródłem białka, witamin i soli mineralnych. A w dodatku świetnie smakują w różnej postaci. Przedstawiamy korzyści płynące z ich konsumpcji i propozycję podania.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Te jadalne grzyby uprawne w ostatnich latach coraz częściej spotkać je można w polskich sklepach. Największa popularnością cieszą się dwa gatunki: boczniak ostrygowy i cytrynowy. Można je również hodować w ogródku lub na balkonie. To produkty o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Są doskonałym źródłem białka, witamin i soli mineralnych. A w dodatku świetnie smakują podane w różnorakiej formie. Przedstawiamy korzyści płynące z ich konsumpcji i propozycję podania.

Wartości odżywcze

Główną zaletą boczniaków jest wysoka zawartość dobrze przyswajalnego białka. W ich składzie znajdziemy komplet witamin z grupy B, witaminę D i witaminę C (100 g pokrywa 15 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik u osoby dorosłej). W odróżnieniu od leśnych grzybów są bogate w sole mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk. Dzięki niskiej zawartości sacharydów są niskokaloryczne (35-50 kcal w 100g świeżej masy owocników). Dodatkowym atutem jest niska zawartość tłuszczu, przy wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, np. kwasu alfa-linolenowego.

Naturalne lekarstwo

Boczniaki są interesującym obiektem badań medycznych, zainspirowanych medycyną i tradycją azjatycką. Ich regularna konsumpcja obniża stężenie cholesterolu i poziom cukru we krwi. Z kolei u osób z arteriosklerozą poprawia się stan naczyń krwionośnych. Ponadto, grzyby te zawierają ergotioneinę - przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się. Warto wiedzieć, że nie tracą tego składnika nawet podczas gotowania.

W ekstrakcie boczniaka znajduje się aktywna substancja pleuran, która - jak udowodnili japońscy naukowcy - może powodować zmniejszanie guzów nowotworowych. Z kolei badacze ze Słowacji wyizolowali z boczniaka beta-glukan. Związek ten wzmacnia odporność organizmu i zwalcza niektóre nowotwory.

Smaczne o każdej porze dnia

Są delikatne, dlatego należy je myć ostrożnie i niezbyt długo, aby nie nasiąknęły wodą. Najlepiej w kuchni sprawdzają się kruche kapelusze. Po ugotowaniu można je wykorzystać do sałatki, zupy, a także jako farsz do naleśników lub pierogów. Świetnie nadają się do omletu lub jako wegetariańska alternatywa dla klasycznego schabowego. Można je zamrażać, suszyć i marynować. Grillowane warto połączyć z serem i podać w formie pysznych tostów.

x-news.pl/mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟