Czas na szczaw - co warto o nim wiedzieć?

Niesłusznie niedoceniany lub mylony ze szpinakiem. W niektórych regionach Polski traktowany jest jako chwast, a w rzeczywistości stanowi wyśmienity dodatek do wielu dań. Szczaw ma charakterystyczny kwaśny, nieco ostry smak. Roślina ta sama w sobie nie jest zbyt atrakcyjna, za to powstają z niej całkiem ciekawe potrawy. Najbardziej popularna jest zupa szczawiowa. Niektórzy dodają szczaw również do sałatek, a także dressingu, dipów, zapiekanek, chłodników czy farszu do mięs np. wieprzowiny. Nie należy jednak przesadzić z jego jedzeniem, ponieważ tylko odpowiednia porcja przysłuży się dla naszego zdrowia. Oto, co warto wiedzieć na temat szczawiu.

Obraz
Źródło zdjęć: © WP.PL

/ 7Z łąki na talerz

Obraz
© WP.PL

Niesłusznie niedoceniany lub mylony ze szpinakiem. W niektórych regionach Polski traktowany jest jako chwast, a w rzeczywistości stanowi wyśmienity dodatek do wielu dań. Szczaw ma charakterystyczny kwaśny, nieco ostry smak. Roślina ta sama w sobie nie jest zbyt atrakcyjna, za to powstają z niej całkiem ciekawe potrawy. Najbardziej popularna jest zupa szczawiowa. Niektórzy dodają szczaw również do sałatek, a także dressingu, dipów, zapiekanek, chłodników czy farszu do mięs np. wieprzowiny.

Nie należy jednak przesadzić z jego jedzeniem, ponieważ tylko odpowiednia porcja korzystnie przysłuży się dla naszego zdrowia. Oto, co warto wiedzieć na temat szczawiu.

/ 7Dlaczego warto jeść szczaw?

Obraz
© WP.PL

Niegdyś zbierany był głównie na łąkach i przy polach, teraz można uprawiać go również w ogrodzie, a także kupić porcjowane paczki w sklepach spożywczych. Szczaw polny, dziko rosnący, jest bardziej kwaśny od tego, który uprawiamy w ogrodzie. Ten drugi jest bardziej delikatny w smaku, jego liście są większe i bardziej soczyste.

Szczaw jest bogaty w cenne dla zdrowia witaminy i substancje odżywcze. Zawiera przede wszystkim witaminę C, A i witaminy z grupy B, a także magnez, wapń, krzem i żelazo. Korzystnie wpływa na zdrowie. Pobudza trawienie, wzmacnia apetyt, pomaga przy schorzeniach serca, usprawnia pracę wątroby oraz woreczka żółciowego, działa lekko moczopędnie i krwiotwórczo, hamuje rozwój drobnoustrojów.

Liście szczawiu zwyczajnego mają działanie lecznicze. Przyrządzona z nich herbatka jest pomocna przy chorobach wątroby i nerek. Naparem płucze się także owrzodzoną jamę ustną i przemywa trudno gojące rany.

/ 7Różnorodne zastosowanie

Obraz

Co ciekawe, niegdyś gospodynie domowe stosowały szczaw nie tyle w gotowaniu, ale również w trakcie rozmaitych prac domowych. Liście świeżego szczawiu świetnie sprawdzały się do mycia i odświeżania dłoni. Ponadto roślina ta doskonale nadaje się do usuwania plam z atramentu, rdzy i pleśni. Używano jej również do odplamiania pościeli, odświeżania wikliny, ale głównie - razem z delikatnym popiołem - do szorowania sreber.

/ 7Umiar w konsumpcji szczawiu

Obraz
© WP.PL

Szczaw spożywany w nadmiarze może szkodzić zdrowiu. Roślina ta zawiera bowiem kwas szczawiowy, a dokładnie szczawian potasu jednowodny, który wiąże się z wapniem, tworząc nierozpuszczalny związek nieprzyswajalny przez organizm. Kwas szczawiowy może również powodować powstawanie kamieni.

Mimo to szczaw jeść warto, ale z umiarem. Przyrządzany w niewielkich ilościach od czasu do czasu to świetne uzupełnienie jadłospisu. Przede wszystkim nie powinny go spożywać osoby cierpiące na kamienie nerkowe i żółciowe (albo ze skłonnościami do tworzenia się kamieni), chorujące na reumatyzm, artretyzm czy z chorobami nerek. Optymalna ilość szczawiu to 50-100 gramów w potrawie.

/ 7Zupa szczawiowa

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: kilka dużych garści młodego, świeżego szczawiu, 1 łyżeczka masła, 1 l wywaru z warzyw i cielęciny albo drobiu, 5 dużych łyżek śmietany 22%, 1/2 łyżeczki mąki, sól i odrobinka cukru. Do podania: jajka na twardo, ugotowane ziemniaki, szczypiorek lub koperek.

Przygotowanie: szczaw płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie, siekamy w paseczki. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy szczaw i dusimy kilka minut. Śmietanę rozrabiamy dokładnie z mąką i szczypta soli, aby nie było grudek, a następnie wlewamy do wywaru, zagotowujemy, doprawiamy solą i cukrem. Dodajemy uduszony szczaw. Kilka minut gotować na małym ogniu. Podawać z dodatkami.

/ 7Makaron ze szczawiowym pesto

Obraz

Składniki: 250 g makaronu typu penne, 1 pęczek szczawiu, 1/4 szklanki orzeszków piniowych, 1/2 pęczka pietruszki, 2 ząbki czosnku, 50 ml oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku. * Przygotowanie: *makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Liście szczawiu bez żyłek oraz natkę pietruszki myjemy i rwiemy na kawałki. Dodajemy orzeszki piniowe, czosnek oraz oliwę. Całość blendujemy oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron odcedzamy, dodajemy pesto i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane danie wykładamy na talerz i dekorujemy listkami szczawiu.

/ 7Szczaw w domowych przetworach

Obraz
© WP.PL

Składniki: ok. 1 kg szczawiu, łyżeczka soli. kilka łyżek wody.

*Przygotowanie: *szczaw zbieramy w bezdeszczowy dzień, w ogrodzie albo na łące. Zrywamy same listki, tylko bardzo młode razem z ogonkami. W domu dokładnie przebieramy usuwając liście nadpsute, resztki trawy i innych roślin. Dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Kroimy w paseczki lub mielimy. Do rondla wlewamy kilka łyżek wody i partiami dorzucamy szczaw, raz po raz mieszając. Kiedy już całość się zagotuje, dodajemy sól i jeszcze chwilę gotujemy. Wrzący nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia odwracając do góry dnem. Tak przygotowany szczaw wystarczy zimą dołożyć do wywaru mięsno-jarzynowego, zabielić śmietaną, dodać jajko na twardo i pyszna zupa gotowa.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości