Czas na czarny bez
Niezwykłe owoce
Tegoroczna pogoda spowodowała, że rosnące dziko krzewy czarnego bzu, aż uginają się od owoców. Warto je zbierać i przygotowywać różnego typu przetwory
Tegoroczna pogoda spowodowała, że rosnące dziko krzewy czarnego bzu, aż uginają się od owoców. Warto je zbierać i przygotowywać różnego typu przetwory. Owoce te zawierają bowiem antocyjany, pektyny, garbniki, kwasy organiczne, potas, wapń, magnez, sód, fosfor i witaminy (szczególnie A, C, B1, B2). Substancje te sprawiają, że owoce czarnego bzu łagodzą ból i stany zapalne, obniżają gorączkę, zmniejszają objawy przeziębienia, usuwają zmęczenie, oczyszczają organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii i toksyn, a przede wszystkim zwalczają wolne rodniki, czyli działają przeciwnowotworowo. Słowem - prawdziwa bomba prozdrowotna. Jak przygotować przetwory z czarnego bzu? Oto garść przepisów.
AD/mmch
Najcenniejsze czerwone warzywa i owoce