Czas na czarny bez

Tegoroczna pogoda spowodowała, że rosnące dziko krzewy czarnego bzu, aż uginają się od owoców. Warto je zbierać i przygotowywać różnego typu przetwory

Obraz

/ 9Niezwykłe owoce

Obraz
© Thinkstock

Tegoroczna pogoda spowodowała, że rosnące dziko krzewy czarnego bzu, aż uginają się od owoców. Warto je zbierać i przygotowywać różnego typu przetwory. Owoce te zawierają bowiem antocyjany, pektyny, garbniki, kwasy organiczne, potas, wapń, magnez, sód, fosfor i witaminy (szczególnie A, C, B1, B2). Substancje te sprawiają, że owoce czarnego bzu łagodzą ból i stany zapalne, obniżają gorączkę, zmniejszają objawy przeziębienia, usuwają zmęczenie, oczyszczają organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii i toksyn, a przede wszystkim zwalczają wolne rodniki, czyli działają przeciwnowotworowo. Słowem - prawdziwa bomba prozdrowotna. Jak przygotować przetwory z czarnego bzu? Oto garść przepisów.

AD/mmch
Najcenniejsze czerwone warzywa i owoce

/ 9Sok z czarnego bzu

Obraz
© 123rf

To najpopularniejsza forma wykorzystania tych wspaniałych owoców. Potrzebujemy wiaderko owoców (z baldachami), litr wody i kilogram cukru. Owoce obieramy, myjemy, wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Do gotującej się wody dosypujemy cukier. Gotujemy około dwóch godzin na małym ogniu. Następnie studzimy, wyciskamy w lnianej ściereczce owoce i pozostały sok gotujemy jeszcze około pół godziny. Wlewamy do wyparzonych butelek i dokładnie zamykamy. Zimą przyda się jak znalazł!
Najcenniejsze czerwone warzywa i owoce

/ 9Dżem z bzu

Obraz
© Thinkstock

Około kilograma przebranych i umytych owoców wrzucamy do garnka i gotujemy na bardzo małym ogniu, aż zaczną puszczać sok. Dodajemy szklankę cukru, sok z całej cytryny i nadal gotujemy godzinę. Jeszcze gorący przecieramy przez dość gęste sito i przekładamy do wyparzonych słoików. Gotowe.
Najcenniejsze czerwone warzywa i owoce

/ 9Galaretka na zimę

Obraz
© Thinkstock

Najpierw musimy przygotować sok, zgodnie z pierwszym przepisem. Następnie przecedzony dokładnie sok podgrzewamy, dodajemy dwie torebki cukru żelującego i sok z połówki cytryny. Delikatnie gotujemy około 30 minut i przekładamy - najlepiej do niskich i szerokich słoiczków. Zimą możemy taką galaretkę podgrzać, a rozpuszczoną polewamy ciasta i desery.
Najcenniejsze czerwone warzywa i owoce

/ 9Wino z czarnego bzu

Obraz
© 123rf

To wyższa szkoła jazdy. W garnku gotujemy wodę z cukrem (na 1,5 l owoców przygotowujemy syrop z 3,5 l wody i 1 kg cukru). Po przestudzeniu syropu wsypujemy do niego owoce bzu. Całość podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia, ale nie gotujemy. Po kolejnym wystudzeniu dodajemy tzw. matkę drożdżową. Przygotowujemy ją następująco: do półlitrowego słoika wlewamy sok z czarnego bzu i dwie łyżki cukru. Następnie dodajemy drożdże winiarskie i taki zestaw odstawiamy w ciepłe miejsce na trzy dni (by drożdże się rozmnożyły). Po dodaniu "matki" do syropu z owocami przelewamy całość do balonu, który zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną. Po 2 tygodniach kończy się burzliwa fermentacja, a w ciągu następnych dwóch miesięcy wino po przefiltrowaniu zlewamy do butelek.
Najcenniejsze czerwone warzywa i owoce

/ 9Nalewka z czarnego bzu

Obraz
© 123rf

Na kilogram owoców potrzebujemy kilogram cukru, dwa litry wody i litr spirytusu. Owoce gotujemy w wodzie, następnie studzimy lekko, dodajemy cukier i zalewamy spirytusem. To wszystko wlewamy do wielkiego słoja i czekamy co najmniej dwa miesiące. Po tym czasie nalewkę ostrożnie przelewamy do butelek, zostawiając owoce.
Najcenniejsze czerwone warzywa i owoce

/ 9Sok z malin i czarnego bzu

Obraz
© Thinkstock

To już prawdziwa bomba witaminowa. Kilogram owoców czarnego bzu i pół kilograma malin zasypujemy cukrem (kilogram) na noc. Następnie gotujemy na małym ogniu, przecedzamy przez ściereczkę i wlewamy do wyparzonych butelek. Idealne do zimowej herbaty.
Najcenniejsze czerwone warzywa i owoce

/ 9Suszony czarny bez

Obraz
© 123rf

Jeśli ktoś nie lubi słodzonych przetworów, może owoce bzu ususzyć i dodawać je np. do wypieków. Znakomite są bułeczki z owocami czarnego bzu. Susząc te delikatne owoce musimy bardzo uważać. Najlepiej robić to w uchylonym piekarniku rozgrzanym do 60-70 st. C. Owoce w baldachach rozkładamy na ściereczce i suszymy kilka godzin, a dopiero później odrywamy od gałązek. Pozwoli to na zachowanie soku wewnątrz owoców.
Najcenniejsze czerwone warzywa i owoce

/ 9Herbata z czarnym bzem

Obraz
© Thinkstock

I na koniec domowa herbata na przeziębienie. Suszone owoce czarnego bzu mieszamy z suszonym kwiatem rumianku, suszonymi malinami i miętą. Taka herbata powinna postawić na nogi każdego.

AD/mmch
Najcenniejsze czerwone warzywa i owoce

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej