Smaczne i zdrowe jadalne kwiaty
W medycynie naturalnej wykorzystuje się kwiaty, owoce, liście, nasiona, korę, a nawet korzenie. Największe znaczenie mają kwiaty i owoce. W ich składzie znajdują się cenne flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, olejki eteryczne, a także karotenoidy, witaminy A, B1, B6, C, sole mineralne.
Napar lub syrop z kwiatów bzu ma działanie napotne, ponadto łagodzi katar i kaszel, dlatego jest w przeziębieniach. Dodatkowo wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Kwiaty bzu wykazują również działanie moczopędne, dlatego zalecane są w nadciśnieniu tętniczym, obrzękach, stanach zatrzymania wody w organizmie. Pektyny obecne w owocach działają przeczyszczająco oraz przeciwbólowe, stosowane są w bolesnym miesiączkowaniu czy leczeniu migreny.
Kwiaty można wykorzystać również do przygotowania soku, lemoniady i chrupiącej przekąski.