Jadalne kwiaty - oryginalny i smaczny dodatek
Do przygotowania wykwintnego dania nie trzeba najdroższych i egzotycznych warzyw lub owoców. Podobnie, jak nasze babcie, możemy wykorzystać dary łąk i ogrodów. Wiele popularnych kwiatków i pospolitych roślin może być świetnym dodatkiem do potraw. Podpowiadamy, jak jeść stokrotki, bratki, mlecze lub nasturcje.
Obiad z łąki lub ogródka
Do przygotowania wykwintnego dania nie trzeba kupować najdroższych, egzotycznych warzyw lub owoców. Podobnie, jak nasze babcie możemy wykorzystać dary łąk i ogrodów. Wiele popularnych kwiatków czy pospolitych roślin może być świetnym dodatkiem do potraw. Należy oczywiście zbierać rośliny, które rosną w sprawdzonym miejscu, a okazy widoczne na trawniku przy parkingu omijać szerokim łukiem. Podpowiadamy, jak jeść stokrotki, bratki, mlecze lub nasturcje.
Bratki
W kuchni można wykorzystać kwiaty zarówno dzikiej odmiany, które zebrać można na łąkach, ugorach i polach, ale również uprawiane we własnym ogrodzie lub na balkonie. Bratki to doskonałe źródło witaminy C i cennych mikroelementów. Na uwagę zasługuje zwłaszcza dzika odmiana, zwana fiołkiem trójbarwnym, która reguluje przemianę materii, wzmacnia naczynia krwionośne, działa moczopędne i skutecznie odtruwa organizm.
Kwiaty te można użyć do surówek, dań warzywnych, sałatek owocowych, a także zup. Uzupełnią potrawy również wizualnie - można je zamrozić w kostkach lodu lub ozdobić nimi desery.
Nasturcja
Te żółte, czerwone i pomarańczowe kwiaty nie tylko ładnie wyglądają i pachną, ale również doskonale smakują. Roślina ta ma działanie bakteriobójcze i jest zalecana w leczeniu zakażeń dróg oddechowych oraz moczowych. Na uwagę zasługują również liście, które zawierają dużo soli mineralnych, olejków eterycznych i błonnika.
Nasturcja w kuchni przyda się do urozmaicenia sałatek i potraw z serem czy jajkami. Z kolei posiekane płatki i zakonserwowane w zalewie octowej to doskonały dodatek do tatara i sałatek jarzynowych. Zamarynowanymi pączkami o lekko pieprznym smaku można również zastąpić kapary. Kwiaty nasturcji to także efektowna ozdoba potraw i składnik pysznej nalewki.
Ogórecznik
Łatwo znaleźć go na łąkach i w ogrodach. Ogórecznik ma duże liście pokryte szorstkim włosem i niebieskie, różowe lub białe drobne kwiaty, które pojawiają się od czerwca do sierpnia. Młode liście i kwiaty ogórecznika mają lekko słony smak przypominający ogórka. Roślina ta zawiera magnez, potas, kwasy organiczne, flawonoidy. Działa moczopędnie i przeciwzapalnie, pobudza przemianę materii, wzmacnia nerwy.
Liście ogórecznika można wykorzystać do aromatyzowania marynat, nalewek i napojów, a także dodawać do kanapek, sałatek i zup - szczególnie chłodnika czy barszczu ukraińskiego. Duszone stają się wspaniałym uzupełnieniem potraw mięsnych. Kwiaty ogórecznika można kandyzować, albo po zanurzeniu w ubitym białku obtaczać w cukrze pudrze i dekorować nimi sałatki owocowe i desery. Po zamrożeniu w kostkach lodu (3-4 na kostkę) urozmaicą drinki.
Mniszek lekarski
Do konsumpcji nadają się również pospolite mlecze. Mniszek lekarski rośnie na łąkach i w ogrodach. Roślina ta jest bogatym źródłem witaminy A, B, C i D. Liście działają moczopędnie, a korzeń jest przydatny przy niestrawności.
Liście mniszka (najlepiej młode, zbierane do czerwca) można dodawać do sałatek lub past, którymi smarujemy pieczywo. Czasem mają gorzkawy posmak, który usuniemy stosując tzw. bielenie, czyli przez kilka dni przechowując liście w naczyniu nieprzepuszczającym światła. Z kwiatów mniszka przygotujemy świetne wino, syrop lub galaretkę. Ich pąki można zamarynować, a z kolei korzeń wzbogaci smak zupy i może być stosowany jako substytut kawy.
Stokrotki
Większość wykorzystuje tę roślinę do zrobienia efektownych wianków. Mało kto wie jednak, że zarówno jej białożółte kwiatki, jak i młode liście mogą być świetnym dodatkiem do wielu potraw. Stokrotka zawiera spore ilości witaminy C, a także beta-karoten, cenne olejki eteryczne oraz sole mineralne.
Kwiatki te mają lekki miętowy aromat, dlatego warto użyć ich jako dodatek do past, omletów czy masła ziołowego. Doskonale wzbogacą również zupy, warzywne zapiekanki czy sałatki. Zebrane wiosną pączki można zamarynować i podać jako element przystawki na uroczystej kolacji. Kwiaty stokrotki to także piękna ozdoba potraw. Roślina ta wykorzystywana jest też w medycynie ludowej - napary ze stokrotki działają wykrztuśnie i leczą choroby skóry.
Róża
Najczęściej spotykamy je w pięknych ogrodach i efektownych bukietach. Płatki róż, zwłaszcza tych dzikich, można z powodzeniem wykorzystać w kuchni. Ucierane z cukrem doskonale nadają się do nadzienie do domowych wypieków lub pączków. Świeże urozmaicą sałatki, galaretki, a nawet dania z owocami morza.
Czarny bez
Kwiaty czarnego bzu to doskonały produkt do kuchni, ale również domowej apteczki. Roślina ta ma m.in. właściwości wykrztuśne, moczopędne, napotne, wzmacnia odporność, wspomaga układ krwionośny i przyśpiesza przemianę materii. Kwiaty zbiera się w okresie maj - lipiec, najlepiej rano tuż po odparowaniu rosy.
Z kwiatów czarnego bzu można przygotować wyśmienite domowe wina, nalewki, a także ocet i oleje.
Nagietek lekarski
Nagietek kwitnie od czerwca do późnej jesieni. Podobnie, jak szafran doskonale zabarwia np. ryż, ale jest znacznie tańszy. Roślina ta ma właściwości przeciwzapalne oraz bakteriobójcze. Dostarcza beta-karotenu, flawonoidów i fitosteroli. Ponadto działa kojąco i leczniczo na uszkodzenia skóry.
Kwiaty nagietka można dodawać do zup, makaronów czy sosów. Młode listki rośliny poprawiają wartości smakowe sałatek i surówek.
mp/WP Kuchnia