Czarny bez w kuchni - jak go wykorzystać?
Agnieszka Maciąg w kuchni "Dzień Dobry TVN" namawiała do korzystania z uroków sezonowości i zachęcała do jedzenia kwiatów czarnego bzu. Modelka podkreślała, że to produkt idealny do przygotowania soku i przekąsek. Okazuje się, że roślina ta sprawdzi się na wiele dolegliwości i można przygotować z niej wyjątkową przekąskę. Co warto wiedzieć o kwiatach czarnego bzu?
Sekrety czarnego bzu
Co warto o nim wiedzieć?
Bez czarny to krzew należący do rodziny roślin przewiertniowatych. Może osiągać do 10 m wysokości. Powszechnie rośnie przy drogach, na skraju lasu, rumowiskach. Charakteryzuje się białymi kwiatami, które są zebrane w baldachokształtne kwiatostany o średnicy 10-20 cm. Mają charakterystyczny przyjemny zapach i wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Warto docenić również ich walory smakowe.
Zbioru kwiatów należy dokonywać wczesnym rankiem. Około 80 proc. kwiatów w baldachach powinno być rozwinięte. Zebrane kwiatostany należy suszyć w cieniu na wolnym powietrzu lub w suszarkach w temperaturze 45 stopni C. Prawidłowo wysuszone kwiatostany mają barwę żółtawo-białawą.
Smaczne i zdrowe jadalne kwiaty
W medycynie naturalnej wykorzystuje się kwiaty, owoce, liście, nasiona, korę, a nawet korzenie. Największe znaczenie mają kwiaty i owoce. W ich składzie znajdują się cenne flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, olejki eteryczne, a także karotenoidy, witaminy A, B1, B6, C, sole mineralne.
Napar lub syrop z kwiatów bzu ma działanie napotne, ponadto łagodzi katar i kaszel, dlatego jest w przeziębieniach. Dodatkowo wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Kwiaty bzu wykazują również działanie moczopędne, dlatego zalecane są w nadciśnieniu tętniczym, obrzękach, stanach zatrzymania wody w organizmie. Pektyny obecne w owocach działają przeczyszczająco oraz przeciwbólowe, stosowane są w bolesnym miesiączkowaniu czy leczeniu migreny.
Kwiaty można wykorzystać również do przygotowania soku, lemoniady i chrupiącej przekąski.
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Składniki: 20 baldachów kwiatów czarnego bzu, 2 litry wody, 1 kg cukru, sok wyciśnięty z 5 cytryn.
Przygotowanie: kwiaty dokładnie oddziel od łodyżek, które są gorzkawe, zalej wrzątkiem i odstaw w chłodne miejsce na ok. 12 godzin. Następnie przecedź, zagotuj, dodaj cukier i sok z cytryny. Mieszaj aż do rozpuszczenia cukru. Gorący syrop wlej do wyparzonych butelek, jeśli chcesz go dłużej przechować, i zakręć. Jeśli robisz syrop do bezpośredniego spożycia, możesz przechowywać go w lodówce.
Przepis na panierowane kwiaty bzu
Lemoniada z kwiatami bzu czarnego
*Składniki: *1 cytryna, 1 limonka, 3 l przegotowanej i ostudzonej wody, 8 łyżek cukru, 4 kwitnące kwiaty (baldachy) czarnego bzu.
Przygotowanie: cytrynę i limonkę sparzyć przez chwilę, a następnie pokroić w plastry. Kwiaty czarnego bzu umyć (zamoczyć w wodzie i następnie dobrze wytrzepać. Usunąć grubsze gałązki kwiatów i razem z plastrami cytrusów i cukrem włożyć do karafki.
x-news.pl/mp/WP Kuchnia