Cudowna moc kiszonek
Włącz do swojego menu kiszoną kapustę i to koniecznie! – Jest ona produktem, który w naturalny sposób dba o naszą odporność, co jest szczególnie istotne w okresie jesienno-zimowym, kiedy wzrasta ryzyko przeziębień i grypy. Takie właściwości kiszona kapusta zawdzięcza zawartej w niej witaminie C i bakteriom probiotycznym – tłumaczy dietetyk kliniczny Nutri Creative.
Oprócz samej kapusty warto sięgać po zalewę, w której się kisiła. Może być rzecz jasna bazą do zup, ale potraktowana jako prozdrowotny napój jest nieoceniona. Dostarcza bowiem cennych substancji, łagodzi kaszel, pobudza soki trawienne i apetyt. Sok, podobnie jak kapusta, zawiera niacynę, czyli witaminę PP, która odpowiada m.in. za prawidłową przemianę materii. Dostarcza solidnej dawki witaminy C, a tym samym wzmacnia układ odpornościowy.
Należy jednak zwrócić szczególną uwagę na to, czy kapusta, po którą sięgamy to kapusta kiszona czy kwaszona. Dlaczego? - Kapusta kwaszona powstaje przez dodanie do poszatkowanej kapusty octu i przypraw, a nie poprzez proces fermentacji, tak jak dzieje się to w przypadku kapusty kiszonej. Zatem nie wykazuje ona prozdrowotnych właściwości – uczula Anna Jasińska.