Co jeść jesienią, by nie zachorować. Ekspert odpowiada

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

/ 5Domowe sposoby na infekcje

Obraz
© Shutterstock.com

Jeśli zadbamy o odpowiednią dietę, nie tylko szybko i skutecznie pozbędziemy się przeziębienia, ale także jesienne infekcje będą trzymały się od nas z daleka. Wspólnie z Anną Jasińską, dietetykiem klinicznym Nutri Creatine przygotowaliśmy dla was listę najlepszych produktów, które pomogą wam zapomnieć o przeziębieniu.

To tanie i dobrze każdemu znane warzywo bogate jest w substancje bakteriobójcze i witaminę C – to one właśnie sprawiają, że jest doskonałym remedium na poprawę odporności. - Syrop z cebuli to sprawdzony, babciny sposób na pozbycie się przeziębienia. Natomiast dzieki zawartych w niej związkach lotnych, powąchanie surowej cebuli pomaga odetkać zakatarzony nos i drogi oddechowe – mówi Anna Jasińska i dodaje, że cebula oprócz tego, że jest cennym źródłem witaminy C, to znajdziemy w niej także fosfor, magnez, siarkę, cynk oraz krzem. Taka bomba substancji odżywczych jest idealnym panaceum na poprawę odporności. Dodatkowo spożywanie cebuli może okazać się bardzo pomocne po kuracji antybiotykowej, ponieważ wykazuje działanie grzybobójcze.

/ 5Cudowna moc kiszonek

Obraz
© 123RF.COM

Włącz do swojego menu kiszoną kapustę i to koniecznie! – Jest ona produktem, który w naturalny sposób dba o naszą odporność, co jest szczególnie istotne w okresie jesienno-zimowym, kiedy wzrasta ryzyko przeziębień i grypy. Takie właściwości kiszona kapusta zawdzięcza zawartej w niej witaminie C i bakteriom probiotycznym – tłumaczy dietetyk kliniczny Nutri Creative.

Oprócz samej kapusty warto sięgać po zalewę, w której się kisiła. Może być rzecz jasna bazą do zup, ale potraktowana jako prozdrowotny napój jest nieoceniona. Dostarcza bowiem cennych substancji, łagodzi kaszel, pobudza soki trawienne i apetyt. Sok, podobnie jak kapusta, zawiera niacynę, czyli witaminę PP, która odpowiada m.in. za prawidłową przemianę materii. Dostarcza solidnej dawki witaminy C, a tym samym wzmacnia układ odpornościowy.

Należy jednak zwrócić szczególną uwagę na to, czy kapusta, po którą sięgamy to kapusta kiszona czy kwaszona. Dlaczego? - Kapusta kwaszona powstaje przez dodanie do poszatkowanej kapusty octu i przypraw, a nie poprzez proces fermentacji, tak jak dzieje się to w przypadku kapusty kiszonej. Zatem nie wykazuje ona prozdrowotnych właściwości – uczula Anna Jasińska.

/ 5Imbir

Obraz
© 123RF.COM

Od wieków stosowany jest jako remedium na szereg różnych dolegliwości, m.in. przeziębienie czy bóle żołądka. W medycynie naturalnej tę aromatyczną roślinę stosowano jako środek na poprawę apetytu, w łagodzeniu kaszlu i objawów przeziębienia.

– Warto używać imbiru jak najczęściej. Do przygotowania rozgrzewającej herbatki, do zup, dań jednogarnkowych i wypieków. Korzeń imbiru działa napotnie, ponieważ posiada właściwości rozgrzewające. Poprawia także krążenie krwi, dlatego warto sięgnąć po niego, kiedy jesteśmy senni i zmęczeni, a także jeśli mamy problem z zimnymi stopami i dłońmi – w tym wypadku również pomoże wpływ imbiru na poprawę krążenia – tłumaczy dietetyk kliniczny.

/ 5Kurkuma

Obraz
© 123RF.COM

Tajemnica mocy kurkumy tkwi w kurkuminie, czyli substancji będącej silnym antyoksydantem o właściwościach przeciwzapalnych. Pochodząca z Indii prof. Aarthi Narayanan z George Mason University twierdzi, że kurkumina hamuje namnażanie się w komórkach niebezpiecznych wirusów.

- Kurkumina wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Dodatkowo poprawia krążenie i działa rozgrzewająco, więc podobnie jak imbir pomoże zwalczyć poczucie wychłodzenia organizmu - tłumaczy Anna Jasińska.

/ 5Czosnek

Obraz
© 123RF.COM

- Swoje właściwości zawdzięcza allicynie – substancji wykazującej właściwości naturalnego antybiotyku. Dzięki niej hamuje rozwój bakterii i nie wykazuje przy tym, w przeciwieństwie do antybiotyków, żadnych skutków ubocznych, a dodatkowo nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej organizmu – tłumaczy ekspertka.

Dodatkowo spożywanie czosnku pomaga dbać o florę jelitową – także po przebytych kuracjach antybiotykowych. Warto jednak pamiętać, że najlepsze właściwości wykazuje w postaci świeżej – jest to związane z tym, że najsilniejsze właściwości prozdrowotne posiadają substancje lotne. Dzięki związkom siarkowym i olejkom eterycznym czosnek skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego.

Zobacz także wideo: Nie przepłacaj. Te tanie produkty chronią przed cukrzycą i otyłością

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce