Co jeść jesienią, by nie zachorować. Ekspert odpowiada
Domowe sposoby na infekcje
Cebula
To tanie i dobrze każdemu znane warzywo bogate jest w substancje bakteriobójcze i witaminę C – to one właśnie sprawiają, że jest doskonałym remedium na poprawę odporności. - Syrop z cebuli to sprawdzony, babciny sposób na pozbycie się przeziębienia. Natomiast dzieki zawartych w niej związkach lotnych, powąchanie surowej cebuli pomaga odetkać zakatarzony nos i drogi oddechowe – mówi Anna Jasińska i dodaje, że cebula oprócz tego, że jest cennym źródłem witaminy C, to znajdziemy w niej także fosfor, magnez, siarkę, cynk oraz krzem. Taka bomba substancji odżywczych jest idealnym panaceum na poprawę odporności. Dodatkowo spożywanie cebuli może okazać się bardzo pomocne po kuracji antybiotykowej, ponieważ wykazuje działanie grzybobójcze.