Naturalnie pobudzają
Jest środek dnia, a ciebie ogarnia nagle wszechogarniająca ochota na drzemkę? Senność może dopaść każdego, zwłaszcza jesienią i zimą, gdy organizm jest osłabiony i różnie reaguje na niesprzyjające warunki atmosferyczne. Warto wówczas sięgnąć po produkty, które skutecznie pobudzą.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Czekolada
Jedną z przyczyn nadmiernej senności i ogólnego osłabienia często bywa niedobór żelaza. Bogatym źródłem tego cennego minerału jest czekolada, zwłaszcza gorzka, o dużej zawartości miazgi kakaowej – powyżej 70 proc. Dzięki wysokiemu stężeniu alkaloidów: teobrominy i kofeiny, popularny wyrób cukierniczy potrafi skutecznie zwiększyć naszą energię życiową, zaś inny czekoladowy składnik – pirazyna pozytywnie wpływa na koncentrację oraz sprawność intelektualną.
Pestki słonecznika
Znużenie, apatia i nieustanna ochota na drzemkę – to mogą być symptomy zwiastujące deficyt magnezu w organizmie. Jak mu zapobiec? Jak najczęściej sięgać po pestki słonecznika, które stanowią również skarbnicę bardzo potrzebnej witaminy E oraz fitosteroli, pomagających zapobiegać schorzeniom układu krążenia. Nasionka dostarczają też dużo błonnika, żelaza, wapnia i potasu.
Natka pietruszki
Liście rośliny z rodziny selerowatych są cenione w polskiej kuchni od wieków, nie tylko za walory smakowe, ale również właściwości odżywcze. Natkę docenią też osoby zmagające się z nadmierną sennością, ponieważ pietruszka dostarcza solidnej dawki żelaza i magnezu, a także wzmacniającej odporność witaminy C (zawiera jej więcej niż cytryna) czy potasu, który m.in. reguluje pracę układu nerwowego.
Daktyle
"Garść daktyli dziennie czyni człowieka zdrowym i długowiecznym" – mawiają mieszkańcy krajów arabskich. Warto też dodać, że owoce daktylowca skutecznie pobudzają, dodają energii i pozwalają odgonić senność. To zasługa wysokiej zawartości żelaza, potasu i witamin z grupy B, a także boru – mikroelementu świetnie wpływającego na naszą sprawność intelektualną. Daktyle są również jednym z najbogatszych naturalnych źródeł tryptofanu, aminokwasu biorącego udział w metabolizmie serotoniny, zwanej "hormonem szczęścia".
Kapusta kiszona
Wsparciem w walce z nadmierną sennością jest witamina C, która nie tylko zwiększa odporność organizmu i neutralizuje szkodliwą aktywność wolnych rodników, ale również zwiększa przyswajalność żelaza. Gdzie jej szukać? Choćby w kiszonej kapuście, wspomagającej także metabolizm oraz regulującej pracę wątroby czy jelit, co sprzyja usuwaniu toksyn – ich nadmiar też bywa przyczyną chronicznego zmęczenia.
Płatki owsiane
Owsiankę jemy zazwyczaj na śniadanie, ale warto sięgać po nią również w ciągu dnia, zwłaszcza wtedy, gdy poczujemy ochotę na drzemkę. Płatki owsiane zapewniają bowiem solidną porcję węglowodanów złożonych, czyli najważniejszego źródła energii dla naszego organizmu. Powstająca z nich glukoza stanowi nasz główny motor napędowy. Otrzymywany z owsa produkt zawiera też dużo magnezu, potasu, wapnia, miedzi oraz błonnika.
Awokado
Długo można wyliczać zalety owocu smaczliwki wdzięcznej – wiecznie zielonego drzewa pochodzącego pierwotnie z południowego Meksyku, z czasem rozpowszechnionego na całym kontynencie amerykańskim. Awokado jest m.in. bogatym źródłem kwasu foliowego (witaminy B9), którego niedobór może skutkować utratą energii i nadmierną sennością.
Szpinak
Trudno znaleźć na targu czy w sklepie bardziej skumulowane źródło cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych, o czym powinny pamiętać również osoby zmagające się z permanentną sennością. Szpinak skrywa m.in. bogactwo żelaza, kwasu foliowego oraz innych cennych witamin z grupy B, które dbają o nasz system nerwowy. Zawarty w zielonych liściach chlorofil unieszkodliwia toksyny oraz oczyszcza wątrobę i nerki, zaś antyoksydanty wzmacniają system odpornościowy.
Suszone morele
W chwilach nadmiernej senności powinniśmy sięgnąć po suszone morele. To doskonały zamiennik słodyczy, świetna przekąska na przyjęcia oraz do chrupania przed telewizorem. Dostarczają mnóstwo żelaza, potasu, wapnia czy fosforu, a także błonnika regulującego procesy trawienia i zapewniającego długotrwałe uczucie sytości.
Ser żółty
Gdy w ciągu dnia czujemy znużenie, a oczy nam się kleją, może być to sygnał świadczący o niedoborze witaminy B12, niezbędnej do produkcji czerwonych krwinek transportujących tlen. Jej bogatym źródłem jest ser żółty, oczywiście pod warunkiem, że zawiera tylko mleko, bakterie kwasu mlekowego, ewentualnie przyprawy czy sól. Nie powinna nas niepokoić nawet wysoka zawartość tłuszczu mlecznego, który organizm bardzo szybko trawi.