Co jeść, by uniknąć senności

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 11Naturalnie pobudzają

Obraz
© Shutterstock.com

Jest środek dnia, a ciebie ogarnia nagle wszechogarniająca ochota na drzemkę? Senność może dopaść każdego, zwłaszcza jesienią i zimą, gdy organizm jest osłabiony i różnie reaguje na niesprzyjające warunki atmosferyczne. Warto wówczas sięgnąć po produkty, które skutecznie pobudzą.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 11Czekolada

Obraz
© iStock.com

Jedną z przyczyn nadmiernej senności i ogólnego osłabienia często bywa niedobór żelaza. Bogatym źródłem tego cennego minerału jest czekolada, zwłaszcza gorzka, o dużej zawartości miazgi kakaowej – powyżej 70 proc. Dzięki wysokiemu stężeniu alkaloidów: teobrominy i kofeiny, popularny wyrób cukierniczy potrafi skutecznie zwiększyć naszą energię życiową, zaś inny czekoladowy składnik – pirazyna pozytywnie wpływa na koncentrację oraz sprawność intelektualną.

/ 11Pestki słonecznika

Obraz
© 123RF

Znużenie, apatia i nieustanna ochota na drzemkę – to mogą być symptomy zwiastujące deficyt magnezu w organizmie. Jak mu zapobiec? Jak najczęściej sięgać po pestki słonecznika, które stanowią również skarbnicę bardzo potrzebnej witaminy E oraz fitosteroli, pomagających zapobiegać schorzeniom układu krążenia. Nasionka dostarczają też dużo błonnika, żelaza, wapnia i potasu.

/ 11Natka pietruszki

Obraz
© Shutterstock.com

Liście rośliny z rodziny selerowatych są cenione w polskiej kuchni od wieków, nie tylko za walory smakowe, ale również właściwości odżywcze. Natkę docenią też osoby zmagające się z nadmierną sennością, ponieważ pietruszka dostarcza solidnej dawki żelaza i magnezu, a także wzmacniającej odporność witaminy C (zawiera jej więcej niż cytryna) czy potasu, który m.in. reguluje pracę układu nerwowego.

/ 11Daktyle

Obraz
© 123RF

"Garść daktyli dziennie czyni człowieka zdrowym i długowiecznym" – mawiają mieszkańcy krajów arabskich. Warto też dodać, że owoce daktylowca skutecznie pobudzają, dodają energii i pozwalają odgonić senność. To zasługa wysokiej zawartości żelaza, potasu i witamin z grupy B, a także boru – mikroelementu świetnie wpływającego na naszą sprawność intelektualną. Daktyle są również jednym z najbogatszych naturalnych źródeł tryptofanu, aminokwasu biorącego udział w metabolizmie serotoniny, zwanej "hormonem szczęścia".

/ 11Kapusta kiszona

Obraz
© 123RF

Wsparciem w walce z nadmierną sennością jest witamina C, która nie tylko zwiększa odporność organizmu i neutralizuje szkodliwą aktywność wolnych rodników, ale również zwiększa przyswajalność żelaza. Gdzie jej szukać? Choćby w kiszonej kapuście, wspomagającej także metabolizm oraz regulującej pracę wątroby czy jelit, co sprzyja usuwaniu toksyn – ich nadmiar też bywa przyczyną chronicznego zmęczenia.

/ 11Płatki owsiane

Obraz
© 123RF

Owsiankę jemy zazwyczaj na śniadanie, ale warto sięgać po nią również w ciągu dnia, zwłaszcza wtedy, gdy poczujemy ochotę na drzemkę. Płatki owsiane zapewniają bowiem solidną porcję węglowodanów złożonych, czyli najważniejszego źródła energii dla naszego organizmu. Powstająca z nich glukoza stanowi nasz główny motor napędowy. Otrzymywany z owsa produkt zawiera też dużo magnezu, potasu, wapnia, miedzi oraz błonnika.

/ 11Awokado

Obraz
© Shutterstock.com

Długo można wyliczać zalety owocu smaczliwki wdzięcznej – wiecznie zielonego drzewa pochodzącego pierwotnie z południowego Meksyku, z czasem rozpowszechnionego na całym kontynencie amerykańskim. Awokado jest m.in. bogatym źródłem kwasu foliowego (witaminy B9), którego niedobór może skutkować utratą energii i nadmierną sennością.

/ 11Szpinak

Obraz
© Shutterstock.com

Trudno znaleźć na targu czy w sklepie bardziej skumulowane źródło cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych, o czym powinny pamiętać również osoby zmagające się z permanentną sennością. Szpinak skrywa m.in. bogactwo żelaza, kwasu foliowego oraz innych cennych witamin z grupy B, które dbają o nasz system nerwowy. Zawarty w zielonych liściach chlorofil unieszkodliwia toksyny oraz oczyszcza wątrobę i nerki, zaś antyoksydanty wzmacniają system odpornościowy.

10 / 11Suszone morele

Obraz
© Shutterstock.com

W chwilach nadmiernej senności powinniśmy sięgnąć po suszone morele. To doskonały zamiennik słodyczy, świetna przekąska na przyjęcia oraz do chrupania przed telewizorem. Dostarczają mnóstwo żelaza, potasu, wapnia czy fosforu, a także błonnika regulującego procesy trawienia i zapewniającego długotrwałe uczucie sytości.

11 / 11Ser żółty

Obraz
© 123RF

Gdy w ciągu dnia czujemy znużenie, a oczy nam się kleją, może być to sygnał świadczący o niedoborze witaminy B12, niezbędnej do produkcji czerwonych krwinek transportujących tlen. Jej bogatym źródłem jest ser żółty, oczywiście pod warunkiem, że zawiera tylko mleko, bakterie kwasu mlekowego, ewentualnie przyprawy czy sól. Nie powinna nas niepokoić nawet wysoka zawartość tłuszczu mlecznego, który organizm bardzo szybko trawi.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości