Płatki drożdżowe dla kubków smakowych
Oprócz walorów odżywczych ogromna zaleta płatków drożdżowych polega na tym, że mają ciekawy, serowy smak, co oznacza, że można je traktować jako zdrową alternatywę dla żółtego sera (zwłaszcza parmezanu!) – przede wszystkim nie zawierają laktozy i mają mniej kalorii. Można je dodawać zup, makaronów, kasz, sosów, dań jednogarnkowych, posypywać nimi kanapki oraz sałatki, domowe chipsy z warzyw, prażoną kukurydzę, jajecznicę, wykorzystywać w przepisach na pesto czy pasty kanapkowe. Płatki drożdżowe sprawdzą się także jako zdrowa panierka do mięsa.
Dlaczego tak dobrze smakują? Są źródłem umami, czyli piątego smaku, który określa się jako pełny, mięsny, pyszny. Z powodzeniem więc zastępują glutaminian sodu. Czy płatki drożdżowe mogą zastąpić mięso? Od czasu do czasu jak najbardziej, nie jesteśmy jednak w stanie zjeść ich tyle w jednej porcji, by uznać, że znaleźliśmy dla mięsa dobry zamiennik. Płatki drożdżowe traktujmy raczej jako zamiennik sera albo ciekawy i zdrowy dodatek kulinarny sam w sobie. Poniżej kilka inspiracji.