Brakuje ci sera? Masz płatki drożdżowe

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5Pomocny produkt w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Na punkcie płatków drożdżowych najpierw oszalała wegańska i wegetariańska blogosfera, potem docenili je dbający o zdrowie mięsożercy. Nieaktywne płatki drożdżowe nie dość, że podkreślają smak posiłków i z powodzeniem zastępują parmezan, to jeszcze obfitują w białko, błonnik i składniki odżywcze.

Na pierwszy rzut oka wyglądają jak bułka tarta. Albo jak otręby. To jednak coś zupełnie innego – nieaktywne płatki drożdżowe, czyli wysuszone, zabite drożdże. To ważne, ponieważ niezabite drożdże szkodzą naszemu układowi pokarmowemu – powodują fermentację w żołądku, wzdęcia, bóle brzucha, odbijania, uczucie pełności. Właśnie dlatego podczas stosowania kuracji drożdżowej drożdże należy zalewać gorącym mlekiem albo gorącą wodą. Płatki drożdżowe sprzedawane są w formie nieaktywnej, dlatego są całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia – a wręcz mogą się mu przysłużyć.

/ 5Płatki drożdżowe dla organizmu

Obraz
© 123RF.COM

Drożdże przede wszystkim zawierają bardzo ważne dla zdrowia witaminy z grupy B, które wpływają dobroczynnie na układ nerwowy, usprawniają przemianę materii, podnoszą odporność, a także wzmacniają włosy, skórę oraz paznokcie. Płatki drożdżowe zawierają cynk, żelazo, chrom, kobalt, magnez, fosfor, selen, miedź, mangan, molibden. Ze względu na swój skład zaleca się je osobom przemęczonym, zestresowanym, mającym chandrę i stany depresyjne oraz problemy ze spokojnym snem. Nieaktywne płatki drożdżowe są źródłem białka oraz cennych aminokwasów egzogennych, których organizm człowieka nie wytwarza, muszą więc być dostarczane wraz z pożywieniem. Ich działanie polega również na przywróceniu odpowiedniej mikroflory jelitowej oraz przyśpieszeniu procesów regeneracyjnych. Właściwie nie ma przeciwwskazań do stosowania płatków drożdżowych – mogą po nie sięgać nawet osoby chorujące na kandydozę przewodu pokarmowego. Nie są natomiast wskazane u osób z dną moczanową.

/ 5Płatki drożdżowe dla kubków smakowych

Obraz
© 123RF.COM

Oprócz walorów odżywczych ogromna zaleta płatków drożdżowych polega na tym, że mają ciekawy, serowy smak, co oznacza, że można je traktować jako zdrową alternatywę dla żółtego sera (zwłaszcza parmezanu!) – przede wszystkim nie zawierają laktozy i mają mniej kalorii. Można je dodawać zup, makaronów, kasz, sosów, dań jednogarnkowych, posypywać nimi kanapki oraz sałatki, domowe chipsy z warzyw, prażoną kukurydzę, jajecznicę, wykorzystywać w przepisach na pesto czy pasty kanapkowe. Płatki drożdżowe sprawdzą się także jako zdrowa panierka do mięsa.
Dlaczego tak dobrze smakują? Są źródłem umami, czyli piątego smaku, który określa się jako pełny, mięsny, pyszny. Z powodzeniem więc zastępują glutaminian sodu. Czy płatki drożdżowe mogą zastąpić mięso? Od czasu do czasu jak najbardziej, nie jesteśmy jednak w stanie zjeść ich tyle w jednej porcji, by uznać, że znaleźliśmy dla mięsa dobry zamiennik. Płatki drożdżowe traktujmy raczej jako zamiennik sera albo ciekawy i zdrowy dodatek kulinarny sam w sobie. Poniżej kilka inspiracji.

/ 5Wegański migdałowy parmezaz, sos i twarożek

Obraz
© 123RF.COM

W malakserze umieścić obrane ze skórki migdały, wsypać kilka łyżeczek płatków drożdżowych, zmiksować na pył. Można dosolić do smaku (solą morską, himalajską). To przepyszny dodatek do dań na ciepło, zwłaszcza makaronów.

W rondelku wymieszać pół szklanki płatków drożdżowych, pół szklanki mąki (może być bezglutenowa, np. ryżowa) i płaską łyżeczkę soli. Wlać 2 szklanki wody, włączyć ogień. Mieszać, obserwując, jak sos będzie gęstniał. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, gotować przez 1–2 minuty, zdjąć z palnika. Powoli wlewać ok. 1/3 szklanki oleju roślinnego, wymieszać do uzyskania optymalnej konsystencji. Ewentualnie zmiksować na gładko.

Wegański twarożek
Szklankę nerkowców (najlepiej namoczonych przez noc w wodzie), łyżkę płatków drożdżowych, łyżeczkę pasty tahini, sok z połowy cytryny albo limonki umieścić w naczyniu malaksera i zmiksować na gładko. Podczas miksowania dolewać zimną wodę, żeby uzyskać optymalną konsystencję. Doprawić do smaku.

/ 5Gdzie kupić, ile kosztują, jak zrobić samemu?

Obraz
© 123RF.COM

Nieaktywne płatki drożdżowe można kupić w supermarketach, delikatesach, sklepach ze zdrową żywnością i z wegeteriańskim/wegańskim asortymentem. Paczka 100 g płatków kosztuje ok. 10–15 zł. Kupując płatki w sklepie, należy sprawdzać etykiety, bo mogą zawierać np. mąkę pszenną i/lub sól.

Płatki drożdżowe można zrobić też samemu – wtedy są całkowicie bezglutenowe. Drożdże (2–3 kostki) należy ogrzać w temperaturze pokojowej, a następnie pokruszyć, umieszczając w miseczce, zasypać 2–3 łyżkami cukru (może być też syrop klonowy albo z agawy), zalać połową szklanki ciepłej wody, dokładnie wymieszać. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie drożdże należy wylać na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem i piec przez kwadrans w ok. 200 stopniach, następnie uchylić drzwiczki piekarnika (na ok. 10 minut) i od razu zmniejszyć temperaturę do ok. 120 stopni. Drzwiczki zamknąć i suszyć drożdże przez mniej więcej godzinę. Na koniec drożdże należy drobno rozkruszyć albo zmiksować. Przechowywać w suchym, ciemnym miejscu, najlepiej w słoiku.

Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca