Wegański migdałowy parmezaz, sos i twarożek
Wegański migdałowy parmezan
W malakserze umieścić obrane ze skórki migdały, wsypać kilka łyżeczek płatków drożdżowych, zmiksować na pył. Można dosolić do smaku (solą morską, himalajską). To przepyszny dodatek do dań na ciepło, zwłaszcza makaronów.
Wegański sos serowy
W rondelku wymieszać pół szklanki płatków drożdżowych, pół szklanki mąki (może być bezglutenowa, np. ryżowa) i płaską łyżeczkę soli. Wlać 2 szklanki wody, włączyć ogień. Mieszać, obserwując, jak sos będzie gęstniał. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, gotować przez 1–2 minuty, zdjąć z palnika. Powoli wlewać ok. 1/3 szklanki oleju roślinnego, wymieszać do uzyskania optymalnej konsystencji. Ewentualnie zmiksować na gładko.
Wegański twarożek
Szklankę nerkowców (najlepiej namoczonych przez noc w wodzie), łyżkę płatków drożdżowych, łyżeczkę pasty tahini, sok z połowy cytryny albo limonki umieścić w naczyniu malaksera i zmiksować na gładko. Podczas miksowania dolewać zimną wodę, żeby uzyskać optymalną konsystencję. Doprawić do smaku.