Płatki drożdżowe dla organizmu
Drożdże przede wszystkim zawierają bardzo ważne dla zdrowia witaminy z grupy B, które wpływają dobroczynnie na układ nerwowy, usprawniają przemianę materii, podnoszą odporność, a także wzmacniają włosy, skórę oraz paznokcie. Płatki drożdżowe zawierają cynk, żelazo, chrom, kobalt, magnez, fosfor, selen, miedź, mangan, molibden. Ze względu na swój skład zaleca się je osobom przemęczonym, zestresowanym, mającym chandrę i stany depresyjne oraz problemy ze spokojnym snem. Nieaktywne płatki drożdżowe są źródłem białka oraz cennych aminokwasów egzogennych, których organizm człowieka nie wytwarza, muszą więc być dostarczane wraz z pożywieniem. Ich działanie polega również na przywróceniu odpowiedniej mikroflory jelitowej oraz przyśpieszeniu procesów regeneracyjnych. Właściwie nie ma przeciwwskazań do stosowania płatków drożdżowych – mogą po nie sięgać nawet osoby chorujące na kandydozę przewodu pokarmowego. Nie są natomiast wskazane u osób z dną moczanową.