Trwa ładowanie...
abc gotowania

Barwniki spożywcze

Produkty spożywcze, które kupujemy na co dzień w sklepach, najczęściej przyciągają nas kuszącym wyglądem. Zazwyczaj jednak kolor i zapach produktów związany jest z dodawaniem związków chemicznych do ich składu. Związki te to barwniki, czyli substancje zmieniające lub nasycające ich barwę. Sprawdźmy, czym charakteryzuje się ta grupa związków. Czy powinniśmy ich unikać?
Share
Barwniki spożywcze
Źródło: 123RF.COM
d4fmivm

##Barwnikami spożywczymi nazywamy:

1. naturalne składniki występujące w jedzeniu,
2. naturalne surowce,
3. substancje otrzymywane ze środków spożywczych w procesie ekstrakcji.

Barwniki, ze względu na różne sposoby ich otrzymywania, dzielimy na:

d4fmivm

4. naturalne,
5. identyczne z naturalnymi,
6. organiczne,
7. nieorganiczne barwiące.

Barwniki naturalne występują w roślinach i zwierzętach. Otrzymujemy je w procesie ekstrakcji z liści, kwiatów, korzeni oraz owoców. U zwierząt barwniki pozyskuje się z tkanek mięśniowych oraz krwi. Barwniki naturalne to również takie związki, które powstają podczas łączenia się bezbarwnych substancji w procesie przygotowywania danych produktów. Barwnikami naturalnymi są np. karmel (E150), kurkumina (E100) czy karoten (E160).

Obok barwników naturalnych występują barwniki identyczne z naturalnymi, które otrzymuje się dzięki syntezie. Nie różnią się one od barwników występujących naturalnie w środowisku. Barwnikiem identycznym z naturalnym jest np. dodatek chemiczny E101, czyli ryboflawina.

Kolejną grupą są barwniki syntetyczne organiczne. Powstają one w jako sól w wyniku strącenia barwników. Otrzymane barwniki są pigmentami nierozpuszczalnymi w wodzie. Są one zdecydowanie tańsze od barwników naturalnych. Mają również inne zalety: barwią na mocny kolor, są trwałe i odporne na działanie środowiska. Ich stosowanie jest w Polsce dozwolone. Barwnikami syntetycznymi organicznymi są np.: amarant (E123), azorubina (E122) oraz czerwień koszenilowa (E124).

d4fmivm

Ostatnią grupą barwników są substancje nieorganiczne barwiące. Wykorzystywane są najczęściej do zabarwiania powierzchni produktów. Znajdziemy je w polewach różnych ciast, w likierach oraz w osłonach mięs.

Na rynku istnieją produkty, do których nie można dodawać barwników w żadnej formie. Są to: produkty nieprzetworzone, miód pszczeli, słód, naturalne przyprawy, wyroby kakaowe, kawy i herbaty, wody mineralne, tłuszcze, nabiał czy produkty dla niemowląt i małych dzieci.

Stosowanie barwników w produktach spożywczych określa „Lista E” stworzona przez instytucje Unii Europejskiej. Wszystkie barwniki oznaczone są symbolami E100-E199. Część z nich nie jest dozwolona do użytku jako dodatek chemiczny do żywności, nawet na zasadzie quantum satis, czyli w najniższych dawkach.

Czy wiesz, że...

d4fmivm

Barwników używano już w starożytności i średniowieczu. Otrzymywano je z liści, marchwi czy buraków. Pierwszymi stosowanymi związkami chemicznymi, które barwiły substancje, były: rtęć, ołów oraz miedź. Dopiero później uświadomiono sobie, że nie zawsze to, co kolorowe i piękne, jest również zdrowe.

Najczęściej stosowanymi barwnikami w produkcji żywności są:

Amarant - E123
Antocyjany - E163
Astaksantyna - E161j
Glin - E173
Kapsaicyna - E160C
Karmel - E150
Karmel amoniakalno-siarczynowy - E150d
Kurkumina - E100
Likopen - E160d
Lakmus - E121
Luteina - E161b
Ryboflawina - E101
Srebro - E174
Szkarłat - E125
Węglan wapnia - E170
Złoto - E175

Magdalena Bury

d4fmivm

Podziel się opinią

Share
d4fmivm
d4fmivm
Więcej tematów