Amarant - E123

Wiele produktów, które znajdujemy obecnie na sklepowych półkach, wyróżnia się głębokimi kolorami. Nie jest to jednak skutek dodawania do nich środków chemicznych. Niektóre barwniki są pochodzenia organicznego. Tak jest w przypadku amarantu. Zdania na temat szkodliwości tej substancji są jednak podzielone. Co robić, gdy na etykiecie znajdziemy E123: wrzucić produkt do koszyka czy zostawić na półce? Sprawdźmy to.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Amarant E123 – czy na pewno bezpieczny?

Amarant to inaczej czerwień acydowa. Jest na liście związków E, czyli związków chemicznych dodawanych do żywności. Już sama nazwa listy jest myląca – nie wszystkie substancje wytwarzane są w sposób chemiczny. E123 widnieje w grupie barwników, które nadają produktom barwę lub przywracają jej kolor po procesach przetwarzania. Wśród barwników możemy znaleźć również: ryboflawinę, lakmus, srebro, a nawet złoto. E123 bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie.

Amarant jest dopuszczony do produkcji w krajach Unii Europejskiej. Barwnik ten został również sprawdzony przez IARC, czyli Międzynarodową Agencję Badania Raka. Badania wykazały, że E123 nie posiada właściwości rakotwórczych. W innym źródle: „Tabeli dodatków i składników chemicznych, czyli co jesz i czym się smarujesz” Billa Stathama czytamy jednak, że E123 jest czynnikiem rakotwórczym i teratogennym.

Działanie amarantu

E123 dodawany do produktów spożywczych nadaje im głęboką, czerwono-niebieską, smołową barwę. Ostatnio ogranicza się jednak jego stosowanie w przetwórstwie spożywczym. Jest zakazany w niektórych krajach, np. w Stanach Zjednoczonych, Norwegii, Austrii i Rosji. Dodanie go do żywności nie zmienia jego smaku ani zapachu.

Gdzie możemy znaleźć E123, czyli amarant?

ciasta w proszku,
• galaretki,
• płatki śniadaniowe,
• niskoprocentowe napoje alkoholowe,
napoje bezalkoholowe,
• kawior,
dżemy i konfitury z czarnej porzeczki.

Inne zastosowania E123

Amarant częściej wykorzystuje się w kosmetyce. Jest doskonałym składnikiem ulubionej szminki lub różu do policzków. E123 ma również zastosowanie w barwieniu tkanin, papieru oraz skóry. Takie wykorzystywanie czerwieni acydowej nie wpływa negatywnie na nasz organizm.

Skutki uboczne stosowania amarantu

Dopuszczalną dawką stosowania E123 jest 0,5 mg/kg ciała. Amarant jest jednym z barwników azowych, więc jego przyjmowanie w dużych ilościach może powodować nieżyt nosa. Do skutków ubocznych zalicza się również: niepłodność, chorą wątrobę czy problemy z nerkami. Nie powinien być stosowany przez osoby chore na astmę oraz kobiety w ciąży.

Czy wiesz, że....?

  1. Amarant do produkcji uzyskiwało się z węgla. Obecnie wytwarza się go jako produkt uboczny przemysłu naftowego.
  2. To również nazwa barwy ciemnej czerwieni mieniącej się na fioletowo. Już w XIX wieku tego koloru użyto do stworzenia sztandarów polskich. Amarantowe elementy widniały także na polskich mundurach wojskowych.
  3. Nazwa Amarant odnosi się także do gatunku drzewa stosowanego w produkcji mebli.
  4. Amarantem nazywamy Szarłat wyniosły, z której pozyskiwany jest barwnik. Jest to roślina chętnie stosowana przez wegetarian. Obecnie aż 90 % upraw Amarantusu znajduje się w okolicach Lublina.

Magdalena Bury

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji