Kapsaicyna - E160C
Jest odpowiedzialna za piekący smak papryczki chili i ostrzejsza od sosu Tabasco. To właśnie dzięki niej odczuwamy nadmierne uczucie gorąca po zjedzeniu pikantnej potrawy. Ze względu na swój ostry smak dodaje się ją np. do zup lub różnego rodzaju serów. O czym mowa? O E160C, czyli o kapsaicynie.
Kapsaicyna E160C jest organicznym związkiem chemicznym. Działając na neurony naszego układu nerwowego, sprawia że czujemy ostry, pikantny smak w całej jamie ustnej. Nawet kilka gramów dodanych na 1 kg żywności nadaje jej ostrość. Stosowanie kapsaicyny w małych ilościach nie wpływa jednak negatywnie na nasze zdrowie. W niektórych źródłach możemy przeczytać nawet o korzystnych dla organizmu właściwościach E160C.
Kapsaicyna (inaczej kapsorubina), jako ekstrakt z papryki, została dopuszczona do stosowania w krajach Unii Europejskiej. Na liście E, czyli dodatków do żywności uznanych za bezpieczne i dopuszczone do użytku przez instytucje UE, znajduje się w grupie barwników. Wpisanie związku na listę E następuje tylko w trzech przypadkach:
- nie wprowadza on w błąd,
- zaistniała technologiczna konieczność zastosowania,
- nie wpływa on negatywnie na organizm człowieka.
Substancja ta nie jest rozpuszczalna w wodzie, jednak bardzo łatwo można ją rozpuścić w tłuszczach i alkoholach. Możemy to łatwo sprawdzić poprzez picie wody po zjedzeniu ostrej potrawy. Płyn, zamiast pomóc, sprawi, że jeszcze silniej odczujemy pieczenie całego przełyku. Inaczej jest jednak z piciem tłustego mleka lub zjedzeniem gałki lodów. Ciekawostką jest fakt, że na uśmierzenie pieczenia pomoże również...alkohol.
Kapsaicyna stosowana nawet w małych ilościach pobudza naszą przemianę materii. Właśnie z tego powodu osoby będące na diecie często jedzą mocno przyprawione potrawy. E160C wpływając na hormony tarczycy, hamuje także nasz apetyt.
Kolejną jej zaletą jest to, że rozszerza naczynia krwionośne, tym samym obniżając ciśnienie.
W jakich produktach odnajdziemy kapsaicynę?
W przemyśle spożywczym kapsaicyny używa się jako barwnik, gdyż nadaje ona produktom ciemnoczerwony kolor. Stosowana jest również jako przyprawa. W tym wypadku jednak nie mamy do czynienia z czystym związkiem E160C, ponieważ w dużych ilościach jest on uważany za toksyczny. Do sosów, przypraw i innej przetworzonej żywności stosuje się kapsaicynę syntetyczną. Jej zaletą jest także fakt, że jest tańsza od papryki chili w proszku. E160c to także składnik karmy dla drobiu.
Kapsaicynę otrzymujemy poprzez wyodrębnienie jej z papryki czerwonej. Ekstrahuje się ją również z papryczek chili.
Inne zastosowania E160C
Kapsaicynę stosuje się również zewnętrznie w medycynie. Jest składnikiem maści, kremów i plastrów rozgrzewających. Działa znieczulająco na bóle mięśni i stawów.
Niedawno amerykańscy naukowcy udowodnili, że kapsaicyna ma również właściwości antyrakowe. Dzięki atakowaniu mitochondriów odpowiadających za energię, pobudza komórki rakowe do samozniszczenia. Jest mocniejsza od radioterapii czy chemioterapii.
Związek chemiczny, jakim jest kapsaicyna, używany jest także w produkcji broni chemicznej. Są to różnego rodzaju gazy pieprzowe i aerozole, które pomagają przy samoobronie.
Skutki uboczne stosowania E160C
Duża dawka kapsaicyny jest trucizną. Pierwszymi objawami zatrucia mogą być: zaburzenia oddychania, wymioty i nudności czy zasinienie skóry. W produktach spożywczych występują jednak nikłe ilości E160C, więc zagrożenie śmiertelne jest bardzo mało prawdopodobne.
Czy wiesz, że...
Czystą postać kapsaicyny wyodrębniono w 1876 roku. Dokonał tego John Clough Thresh.
Magdalena Bury