Szkarłat - E125

Jako konsumenci wybieramy te produkty spożywcze, które są kolorowe, mocno pachnące i świeże. Jest to związane z dodawaniem do nich substancji pomocniczych zmieniających ich właściwości. Tak jest np. z barwnikami nadającymi produktom żywy kolor. Jednym z nich jest E125, czyli szkarłat. Sprawdźmy, czy jest on bezpieczny dla naszego zdrowia.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Dodatki chemiczne

Tajemniczo wyglądające znaki widniejące na etykietach naszych produktów szybko możemy sprawdzić na „Liście E”. Jest to spis wszystkich związków chemicznych stosowanych w produkcji spożywczej. Twórcą listy są wybrane instytucje Unii Europejskiej.

Każdy dodatek chemiczny przed wpisaniem musi spełnić kilka warunków: wystąpiła potrzeba związana z produkcją związku drogą chemiczną, swoją nazwą nie oszukuje konsumentów oraz nie wpływa szkodliwie na nasze zdrowie.

Nieustannie prowadzone są badania nad dodatkami o symbolu E, które pokazują, że niektóre związki okazują się niebezpieczne. W związku z tym niektóre substancje na liście mają dopisek „zabronione w krajach Unii Europejskiej”.

„Lista E” podzielona jest na kilka grup:

Barwniki spożywcze

Szkarłat (E125) został przypisany do grupy barwników spożywczych. Ich funkcją jest wzmacnianie natężenia barwy, przywrócenie koloru zmienionego poprzez procesy technologiczne lub nadanie całkiem nowego odcienia. Barwniki są związkami o symbolu E100-E125. Dodawane do produktów spełniają jeszcze jedną funkcję: podkreślają one smak.

Wyróżniamy kilka rodzajów barwników ze względu na ich pochodzenie:

  1. naturalne, czyli pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego,
  2. identyczne z naturalnymi, które otrzymuje się w procesie syntezy,
  3. syntetyczne organiczne, które są produktami różnych procesów technologicznych, a ich zaletą jest niska cena produkcji,
  4. nieorganiczne substancje barwiące, które powstają dzięki właściwościom metali tworzących barwy.

Barwniki azowe

E125 jest barwnikiem azowym, które otrzymuje się z fenolu oraz związków diazowych. Wraz z tartrazyną (E102), żółcienią chinolinową (E104), żółcienią pomarańczową (E110) czy azorubiną (E122) znalazł swoje zastosowanie w produkcji spożywczej. Szkarłatu używa się w produkcji owoców kandyzowanych. Dodany do produktu, wzmacnia kolor.

Skutki uboczne stosowania szkarłatu

E125 jest związkiem zabronionym w stosowaniu!
Szkarłat, jako jeden z barwników azowych, może wywoływać działania niepożądane. Najbardziej muszą na niego uważać osoby z nietolerancją salicylanów, czyli np. aspiryny. Szkarłat wpływa na uwalnianie się histaminy, co ma związek z dusznościami, katarem siennym i innymi objawami reakcji alergicznych. Szkarłat może przyczynić się także do wystąpienia pokrzywki u osób niecierpiących na alergię.
Szkarłatu nie powinny przyjmować kobiety w ciąży, ponieważ może on powodować skurcze macicy. Stosowanie E125, nawet w małych ilościach, może przyczynić się do poronienia. E125 podawany z benzoesanami również wpływa szkodliwie na nasz organizm. Zwiększa on możliwość wystąpienia nadpobudliwości u małych dzieci.
Istnieją hipotezy, że szkarłat oraz inne barwniki azowe wykazują właściwości kancerogenne.

Magdalena Bury

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki