Srebro - E174

Srebro jest jednym z najbardziej znanych metali z układu okresowego. Używa się go w jubilerstwie, medycynie oraz przy tworzeniu medali. Dodawany do materiału, działa bakteriobójczo i wpływa na hamowanie przykrego zapachu. Stosowany jest również w produkcji spożywczej. Możliwe, że używacie go w swojej kuchni. Czy wiecie w składzie jakich produktów można znaleźć E174, czyli jony srebra?

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

E174 występuje na liście związków chemicznych stosowanych do żywności. Jest barwnikiem, naturalnie występującym metalem. W grupie widnieje obok złota, amarantu czy luteiny. Barwniki stosowane do produkcji spożywczej możemy podzielić na:

  1. naturalne, które występują w przyrodzie,
  2. identyczne z naturalnymi, które pozyskujemy w procesie syntezy,
  3. syntetyczne organiczne, stosowane bardzo często ze względu na tani koszt produkcji,
  4. nieorganiczne barwiące, w których wykorzystuje się charakterystyczne właściwości metali.

Srebro to metal, który naturalnie występuje nie tylko w przyrodzie. Można go także znaleźć w minerałach. Jest najbielszym metalem, najlepiej odbija też padające na niego światło.
Związek jest dopuszczony do użytku w krajach Unii Europejskiej, jednak jego stosowania zakazano w Australii.
W jaki sposób wytwarza się E174? Otrzymujemy go jako produkt uboczny po zgnieceniu rudy łożyska srebra.

Działanie E174 w Twojej kuchni

Dodawanie jonów srebra do produktów spożywczych wpływa na ich trwałość i świeżość. Tak jest w przypadku osłonek wędlin. Najczęściej jednak E174 stosuje się jako składnik polew dla ciast lub tortów. Jest także w dekoracjach czekoladek, pralin lub w likierach, ponieważ dodanie barwnika srebra do produktów zwiększa jego atrakcyjność. Zmienia on wtedy kolor substancji na szaro-srebrną. Ze względu na koszty, w produkcji spożywczej jest on używany bardzo rzadko.

Inne zastosowanie srebra

Srebro ma szerokie zastosowanie w stomatologii. To właśnie z niego tworzone są kompozyty do wypełniania ubytków w zębach. Ale to nie wszystko. E174 pomaga w leczeniu ŁZS, czyli łojotokowego zapalenia skóry. Dzięki swoim bakteriobójczym właściwościom jest także lekiem na przewlekły trądzik. W medycynie korzysta się z niego również w procesie odkażania. Srebro w połączeniu z miedzią wykorzystuje się do tworzenia sztućców, biżuterii, naczyń czy instrumentów, tj. flety.
E174 ma swoje zastosowanie również w fotografii. Kiedyś, gdy jeszcze aparaty cyfrowe nie były tak popularne, srebra używano do tworzenia rolek błony celuloidowej. Jony srebra rozrzucone na taśmach pomagały koncentrować lub rozpraszać światło.

Czy istnieją skutki uboczne?

Stosowanie E174 w nadmiernych ilościach może powodować niepożądane skutki uboczne. Nadmiar srebra gromadzi się w tkankach, co jest bardzo toksyczne dla zdrowia. Prowadzi to np. do uszkodzenia nerek. Dlaczego? Dzieje się tak, ponieważ srebro bardzo powoli wydziela się z organizmu wraz z moczem.
Raport z 2009 roku stworzony przez Związek na Rzecz Ochrony Środowiska i Przyrody jasno wskazuje, że jony srebrna w dużym stopniu wpływają na nasze zdrowie oraz zagrażają naturalnemu środowisku, które nas otacza.
Jednak jeśli zauważymy E174 w składzie produktu, który właśnie zamierzamy użyć, nie panikujmy! Spożycie jego małej ilości raz na jakiś czas nie spowoduje żadnych uszkodzeń.

Czy wiesz, że...?

  1. Dawno temu ludzie zamożni i szlachta korzystający ze srebrnych sztućców, cierpieli na chorobę zwaną srebrzycą. Z powodu zwiększonego stężenia E174 w ich organizmie, ich skóra przybierała szary kolor.
  2. Srebro ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze ma również zastosowanie w odkażaniu wód. Jest mniej toksyczne od bromu czy chloru, więc stosuje się je coraz częściej.
  3. Srebro zostało odkryte prawie 5000 lat temu! Od IV w. p.n.e. Persowie używali go do wybijania monet.

Magdalena Bury

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany