Lasagne z bakłażana
*Składniki: *1 bakłażan, 2 kule sera mozzarella, 30 g startego sera żółtego, 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skóry, 2 ząbki czosnku, średnia cebula, oliwa, bazylia świeża lub suszona, szczypta cukru, sól i pieprz.
Przygotowanie: bakłażana pokroić w plasterki, posolić i odłożyć na 10 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Na oliwie podsmażyć poszatkowaną cebulę i przeciśnięty czosnek. Następnie dodać pomidory i dusić ok. 10 minut, aż całość zgęstnieje. Doprawić do smaku i wymieszać. Mozzarellę pokroić w plasterki. Bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym i grillować kilka minut z każdej strony. Na dno żaroodpornego naczynia wlać połowę sosu i ułożyć cztery stożki (kolejno bakłażan, mozzarella, sos pomidorowy i ponownie trzy składniki, wykończyć startym żółtym serem). Piec ok. 25 minut.