Śledź pod pierzynką według Ewy Wachowicz
Śledzik pod pierzynką zaczyna być polskim klasykiem na wigilijnym stole. Połączenie ryby z ugotowanymi ziemniakami, burakami, marchewką, cebulą i jajkiem na twardo smakuje wybornie, szczególnie z dobrej jakości majonezem. 1 kg ziemniaków i 3 marchewki ugotować w łupinach. 5 buraków podobnie, tyle że oddzielnie (gotują się dłużej). Przestudzone buraki należy obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Osobno zetrzeć obrane ziemniaki oraz osobno marchew. 2 cebule pokroić w drobną kostkę i posolić. 500 g śledzi w oleju pokroić w paski. Na spodzie naczynia (np. tortownicy, szklanej miski) ułożyć ziemniaki, przełożyć cienką warstwą majonezu, dodać warstwę cebuli i śledzia. Doprawić pieprzem. Ułożyć warstwę marchewki, znowu majonez, buraczki i ponownie majonez. Dodać pieprz. Ułożyć następne warstwy z ziemniaków i majonezu. Tak przygotowanego śledzia oprószyć jajkiem ugotowanym na twardo, startym na drobnych oczkach tarki. Udekorować burakami.