Tatar ze śledzia według Roberta Makłowicza
Ciekawy sposób na śledzia – w formie tatara. Przygotować sos. W misce wymieszać po łyżce musztardy typu Dijon i słodkiej musztardy, dodać sok wyciśnięty z cytryny, po łyżce sosu sojowego i sosu Worcestershire oraz szczyptę cukru, do powstania gładkiej masy. Kiedy cukier się rozpuści, stopniowo wlewać olej rzepakowy (2 łyżki) i mieszać, aż sos uzyska konsystencję emulsji. Na koniec dodać drobno posiekany pęczek koperku. Połowę tak przygotowanego sosu wymieszać z posiekanymi w kostkę 2 śledziami typu matjas i 8 filecikami anchovis. Na talerzu ustawić foremkę, umieścić w niej masę śledziową, posypać drobno posiekanym pęczkiem szczypiorku, a na środku, w zagłębieniu, umieścić żółtko. Po zdjęciu formy przybrać całość drobno posiekanymi 2 szalotkami, 2 łyżkami kaparów, 2–3 korniszonami, 2 marynowanymi buraczkami i musztardą. Tatar podawać z ciemnym chlebem.